Glas Javnosti

PROCURELI TAJNI DOKUMENTI CIA: Evo šta će se desiti ako Ukrajina napadne Rusiju

Svet
Autor: Glas javnosti

Snažan napad ukrajinskih Oružanih snaga na teritoriju Rusije mogao bi da dati priliku Kini da „učini da NATO izgleda kao agresor“ i poveća podršku Moskvi, navodi se u dnevnom informatoru World Intelligence Review za visoke američke zvaničnike, koji je sastavila CIA, navodi se u "procurelim tajnim dokumentima", piše Vašington post.

Ako Oružane snage Ukrajine u napadima na Rusiju upotrebe oružje koje su isporučile zapadne zemlje, to će verovatno formirati mišljenje Pekinga da je „Vašington direktno odgovoran za eskalaciju sukoba“ i da će snabdevanje Moskve oružjem sada biti opravdano, navodi se u analitičkom tekstu.

Drugi obaveštajni dokumenti pružaju najnovije informacije o nuklearnom programu Severne Koreje, kao i špijuniranju Južne Koreje. Napominje da je Savet za nacionalnu bezbednost Južne Koreje početkom marta „pokušao da se pozabavi” zahtevom SAD da se Ukrajini daju artiljerijske granate, bez provociranja Rusije. Prema obaveštajnim podacima, južnokorejski savetnik za nacionalnu bezbednost je sugerisao da bi Seul mogao da proda municiju Poljskoj kako bi ona brzo pala u ruke ukrajinske vojske.

List „Njujork tajms“ je ranije objavio da su na društvene mreže procurili poverljivi materijali u kojima se opisuje stanje ukrajinske armije i planovi SAD i NATO-a za jačanje Oružanih snaga Ukrajine.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR