Glas Javnosti

PRIZOR KOJI JE ŠOKIRAO SVET: Misteriozne "ledene palačinke" okupirale jezero u Americi (FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Na jezeru Mičigen kod Čikaga pojavili su se misteriozni oblici leda koji podsećaju na "ledene palačinke" i to na nekoliko lokacija na jezeru.

Interesantan prirodni fenomen "ledene palačinke" pojavio se na jezeru Mičigen, a za njegovo stvaranje je potrebna specifična temperatura, kaže Andrea Vander Voudi iz laboratorije za Velika jezera Američke administracije za okeane i atmosferu.

- Takvi ledeni oblici obično se formiraju na temperaturama malo ispod temperature smrzavanja i u područjima gde postoje talasi - kaže ona, a prenosi Sputnjik.


Vander Voudi objašnjava da na ovu pojavu utiču dva specifična faktora, te da će se "ledene palačinke" pojaviti na vodi koja je pokrivena ledenom bljuzgavicom koja se postepeno pretvara u krugove sličnim ovoj poslastici. Oblici se takođe mogu formirati i u slučaju velikih talasa i lomljenja leda, kao i kod jakog vetra.

Američki nacionalni centar za podatke o snegu i ledu upozorio je da su posebne karakteristike „ledenih palačinki“ „uzdignute ivice ili grebeni po obodu, zbog njihovog međusobnog sudaranja usled talasa. Prema rečina naučnika, ova pojava nije neuobičajena na Arktiku, ali je sada prvi put primećena na Velikim jezerima na severu SAD.

BONUS VIDEO: Doktor otkriva kako rukom da snizite pritisak






SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR