Glas Javnosti

PRIZOR IZ HOROR FILMA: Ajkule plivaju ulicama Floride (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Olujni talas uragana „Ijan“ je toliko snažan da je doveo i ajkulu na gradske ulice Fort Majersa na Floridi.

Razorni uragan „Ijan“ protutnjao je Floridom, praćen žestokim vetrom, obilnim padavinama i snažnim talasima koji su prouzrokovali katastrofalne poplave i nestanak struje.


Zatim je nastavio obalom Atlantika.

Više od 2,5 miliona stanovnika Floride, na obalama Meksičkog zaliva, dobilo je naredbu ili upozorenje za evakuaciju, u trenutku kada se približavao uragan, koji je pre toga pogodio Kubu.


„Ijan“ je u sredu popodne izleteo na obalu katastrofalnom snagom kao uragan 4. kategorije, sa maksimalnim vetrovima od 241 kilometar na sat, i brzo je ravan pejzaž pretvorio u scenu razaranja, prenosi Rojters.Houses are destroyed and some are floating away as Ians eyewall hammers southwest Florida. This is video from Fort Myers Beach, Florida off Estero Blvd by Loni Architects pic.twitter.com/6GqrxLRv9Q„Ijanovi“ vetrovi, zbog čega je to bila jedna od najintenzivnijih oluja koje su pogodile kopno SAD u poslednjih nekoliko godina, značajno su se smanjili posle noći. U roku od osam sati od dolaska, „Ijan“ je spao na kategoriju jedan sa najvećom trajnom brzinom vetra od 150 kilometara na sat, izvestio je Nacionalni centar za uragane.


„Ova oluja utiče na državu Floridu“, rekao je guverner Ron de Santis, koji je zatražio od predsednika SAD Džoa Bajdena da odobri veliku saveznu deklaraciju o katastrofi kojom se pruža širok spektar američke hitne pomoći celoj državi.
Nije bilo zvaničnih izveštaja o smrtnim slučajevima ili ozbiljno povređenima u oluji. Poznato je da je neodređeni broj ljudi „zarobljen“ i da im je u oblastima „visokog rizika“ potrebna pomoć pošto su odlučili da prebrode oluju kod kuće, a ne da poslušaju naređenja za evakuaciju, ali su bili van neposrednog dometa spasilačkih ekipa, rekao je De Santis .

Američke granične vlasti saopštile su da se 20 kubanskih migranata vodi kao nestalo pošto je njihov čamac potonuo kod obale Floride dok se „Ijan“ približavao obali u sredu.

Guverneri američkih država Južne Karoline, Severne Karoline, Džordžije i Virdžinije preventivno su proglasili vanredno stanje.

Prognostičari su saopštili da će se „Ijan“ nastaviti ka tim državama kao tropska oluja, koja će verovatno doneti više poplavnih kiša tokom vikenda.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR