Glas Javnosti
posta

PRIZNAO PORAZ: Tramp potvrdio da je Džo Bajden novi AMERIČKI PREDSEDNIK i poručio pristalicama 'Naše putovanje tek počinje'

Svet
Autor: Glas javnosti

Donald Tramp, odlazeći predsednik Amerike, priznao je poraz i naveo da se sada treba fokusirati na miran proces tranzicije vlasti osuđujući nasilje u Vašingtonu koje su izazvale njegove pristalice.

Odlazeći predsednik Donald Tramp priznao je da će Džo Bajden biti naredni američki predsednik, dan nakon nasilnog upada njegovih pristalica u zgradu Kongresa. Tramp, koji je u četvrtak ujutro i dalje neosnovano tvrdio da su izbori pokradeni, uveče je saopštio da će se usredsrediti na neometanu i mirnu tranziciju vlasti na Bajdenovu administraciju.

"Kongres je potvrdio rezultate. Nova administracija će biti inaugurisana 20. januara. Sada sam usredsređen na to da osiguram neometan i miran prenos vlasti. Ovaj trenutak zahteva zacelivanje rana i pomirenje", naveo je Tramp u video snimku koji je postavljen na Tviter.

Tramp je osudio nasilje, navodeći da su učesnici nereda ukaljali sedište američke demokratije. Nije međutim govorio o svojoj ulozi u podsticanju nasilja.

"Večna mi je čast da služim kao vaš predsednik. Svim divnim pristalicama poručujem da znam da ste razočarani, ali takođe želim da vam kažem da naše izvanredno putovanje tek počinje", naveo je Tramp, koji je suočen sa pozivima da podnese ostavku ili da bude smenjen posle napada u sredu.

Trampova portparolka Kejli Mekeneni prethodno je saopštila da cela Bela kuća osuđuje nasilje koje se u sredu dogodilo u američkom Kongresu i poručila da oni koji su prekršili zakon treba da krivično odgovaraju.

"Mi to osuđujemo - predsednik i ova administracija - na najsnažniji mogući način", rekla je novinarima Mekenenijeva na brifingu za novinare u Beloj kući. "To je neprihvatljivo, i oni koji su prekršili zakon treba da budu krivično gonjeni". Portparolka Bele kuće nije odgovarala na pitanja novinara.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR