Glas Javnosti

PRITVOR OD TRI MESECA: U Poljskoj uhapšen stranac zbog sumnje da je špijunirao za Rusiju

Svet
Autor: Glas javnosti

Poljska je saopštila da će strani državljanin osumnjičen za špijuniranje za Rusiju biti zadržan u pritvoru tri meseca dok se istraga ne završi.

Poljski tužioci nadležni za vojna pitanja rekli su da je strani državljanin, čiji identitet nije otkriven, priznao da je prosleđivao osetljive informacije ruskoj obaveštajnoj službi.

Osumnjičeni je u Poljsku stigao januara i od tada prikupljao informacije o ključnoj infrastrukturi i bezbednosnim procedurama na severu države gde se nalaze gasni terminali i glavne luke, prenosi N1.


Sud je odobrio zahtev tužilaštva da osumnjičeni bude zadržan u pritvoru tri meseca kako bi pomogao istražiteljima. Strano državljaninu preti kazna do 10 godina zatvora ako bude proglašen krivim.

Od početka ruske invazije na Ukajinu 24. februara prošle godine Poljska je počela da podržava Kijev. Od tada je uhapšeno nekoliko osumnjičenih za špijuniranje u korist Moskve.

Ranije ovog meseca, poljske vlasti su uhapsile devet osoba osumnjičenih da su članovi ruskog špijunskog lanca koji je pripremao akte sabotaže. Španski novinar koji takođe ima ruski pasoš je u pritvoru više od godinu dana zbog optužbi za špijunažu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR