Glas Javnosti

PRISUTAN STRAH OD MIGRANATA: Finska podiže ogradu na granici s Rusijom

Svet
Autor: Glas javnosti

Finska je počela probnu izgradnju dela 200 kilometara ograde na delu granice s Rusijom, o čemu je odlučeno posle početka invazije na Ukrajinu, saopštila je Granična služba.

Finska, kandidatkinja za prijem u NATO, strahuje da bi Moskva mogla da iskoristi migrante kao politički pritisak na nju. Granice Finske su sada uglavnom obezbeđene samo lakim drvenim ogradama, uglavnom da spreče kretanje stoke.

Buduće metalne barijere visoke tri metra biće prekrivene bodljikavom žicom, sa kamerama za noćno osmatranje, osvetljenjem i zvučnicima na mestima koja se smatraju osetljivim. Taj, za sada pilot projekat, obuhvata prva tri kilometra granice kod grada Imatre, na jugoistoku Finske, prenosi N1.


Izgradnja narednih 70 kilometara planirana je do 2025. godine, uglavnom takođe na jugoistočnom delu granice s Rusijom, dugačke 1.340 kilometara. Finska planira da ogradu postavi duž 200 kilometara granice, što bi trebalo da košta 380 miliona evra. Poslednja faza bi trebalo da bude završena 2026. godine.

Estonija, Letonija i Poljska su takođe povećale ili planiraju da povećaju obezbeđenje na svojim granicama s Rusijom. Kada su u septembru prošle godine Rusi pohrlili u Finsku posle najave predsednika Vladimira Putina o mobilizaciji rezervista za borbu u Ukrajini, Helsinki je znatno ograničio dolazak ruskih državljana.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR