Glas Javnosti

PRIPREME ZA KRUNISANJE KRALJA ČARLSA TREĆEG: „Kamen sudbine“ stigao u London

Svet
Autor: Glas javnosti

"Kamen sudbine" (Kamen iz Skonea), koji će se koristiti na krunisanju kralja Čarlsa Trećeg 6. maja, stigao je iz Škotske u Vestminstersku opatiju u Londonu.Kamen peščar, simbol škotske monarhije, engleski kralj Edvard Prvi odneo je u London kao ratni plen 1296. godine i ugradio ga u svoj prestol od hrastovine. Na njemu se više od 700 godina krunišu kraljevi i kraljice.

Kamen težak 152 kilograma tek je 1996. vraćen nazad u Škotsku, ali uz obavezu da se i dalje koristi za buduća krunisanja.

U četvrtak uveče ispraćen je iz Edinburškog dvorca na put u London.


Nakon svečanog ispraćaja kamena, škotski premijer Humza Jusaf, koji planira da povede Škotsku prema nezavisnosti od britanske monarhije, rekao je da je ovo „istorijski trenutak“ i da je „srećan“ što učestvuje u njemu.

Legenda kaže da je kamen stigao iz Svete zemlje preko Egipta, Sicilije, Španije i Irske, a zatim je u IX veku donet u samostan u Skoneu, u Škotskoj i koristio se za krunidbe škotskih kraljeva.

Ali, Dejvid Briz, profesor istorije i arheologije na Edinburškom univerzitetu, misli da kamen zapravo potiče iz vremena Pikta, plemena koje je prvobitno nastanjivalo Škotsku, prenosi N1.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR