Glas Javnosti

Pripadnici Vojske Britanije na kiparskom tlu uništavju useve, izazivaju pomor domaćih životinja, ugrožavaju zaštićene vrste

Svet
Autor: Glas javnosti

Britanski vojsnici „svesno“ izazivaju pomor domaćih životinja na Kipru „skoro svakodnevno“ zbog čega je Vojska Velike Britanije isplatila milionske odštete farmerima od 1995. godine, pokazali su deklasifikovani dokumenti.

Aktivnosti stacioniranih u britanskoj bazi na mediteranskom ostrvu rezultiralo je podnošenjem 1.764 tužbi zbog gubitka životinja u poslednjih pet godina, bilo zbog pucnjave bilo zbog brišućeg leta aviona, objavio je istraživački britanski sajt u sredu, pozivajući se na deklasifikovane dokumente.

Pomor životinja dešava se u blizinibaze Kraljevskih vazdušnih snaga (RAF) u Akrotiriju na jugu Kipra, navodi istraživački sajt.

Isplata nadoknada lokalnim poljoprivrednicima postala je uobičajena, a Ministarstvo odbrane Velike Britanije isplatilo je gotovo 750.000 funti tokom 2018/2019 finansijske godine, uglavnom kao odštetu za 334 uginule životinje. Jedna od prošlogodišnjih isplata odnosila se na pokrivanje troškova za pobačaje i pridružne veterinarske takse nakon što su trudne koze ubili avioni u brišućem letu.

Deklasifikovani britanski dokumenti pokazali su da je Ministarstvo odbrane svesno izaziva smrt životinja dozvoljavajući da avioni lete na visini ispod sto metara. Izveštaj iz 2009. objašnjava da koze abortiraju nerođenje mladunce usled brišućih letova i upotrebe pirotehničkih sredstava.

Ministarstvo odbrane takođe isplaćuje odštete i britanskim poljoprivrednicima zbog smrti životinja, ali broj takvih incidenata daleko je veći na Kipru, navodi se u izveštaju u kome se sugeriše da se vojska više trudi da izbegne takve slučajeve na britanskom tlu.

Primera radi, u Velikoj Britaniji su od 2014. do 2018. godine podignute 22 tužbe zbog smrti životinja izazvanih bukom koju prave avioni, dok su na Kipru u tom petogodišnjem periodu pokrenute 1.034 tužbe.
Više od polovine smrtnih slučajeva životinja desilo u blizini reke Paramali, koja je zaštićena zona životne sredine za divlje životinje, koju Ministarstvo odbrane opisuje kao dom najvrednijih i najugroženijih vrsta u Evropi. Međutim, nije poznato da li su aktivnosti britanske vojske izazvale smrt divljih životinja.

Velika Britanija ima dve vojne baze na Kipru, u Akrotiriju i Dakeliji, koje je zadržala nakon davanja nezavisnosti toj ostrvskoj državi 1960. godine. Koristi ih za treniranje vojnika za borbe na Bliskom istoku, čak je napravila i lažno avganistansko selo da bi vojnici simulirali autentično bojno iskustvo.

Lokalnim farmerima nije dozvoljeno da zalivaju useve tokom vežbi sa vatrenim oružjem što je izavalo veliki broj tužbi zbog gubitka useva, lošeg prinosa ili prezrelih plodova koje je nemoguće prodati. Na ime tužbi zbog gubitka životinja i propadanja useva Ministarstvo odbrane je isplatilo ukupno osam miliona funti odštete u polsednjih 25 godina, prenosi RT.

(Izvor: Sputnik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR