Glas Javnosti

Prilika koju je ćekao godinama: Putin udario u srce američke moći

Svet
Autor: Glas javnosti

OPEK je 6. marta 2020. pozvao Rusiju da uspori proizvodnju nafte u nastojanju da se cene stabilizuju.


Očekivanja su bila da će biti dogovoreno smanjenje ponude i da će se cena nafte stabilizovati. Međutim, Putin je imao i druge ideje. Ovo je prilika koju je strpljivo čekao u dugogodišnjoj igri sa administracijom Bele kuće.

 Bio je spreman da žrtvuje određeni kapital radi napada u srce američke snage, američkog dolara. Energetska tržišta će uvek biti oružje, ako je tajming dobar.  Rusija i Saudijska Arabija mogu proizvesti naftu po ceni od oko 20 dolara po barelu, dok proizvodnja američkih škriljaca u proseku košta oko 46 dolara po barelu.

Tako Saudijska Arabija i Rusija mogu dugo da izdrže sa naftom ispod 30 dolara. Uporedo sa tim, američki energetski sektor će se vrlo brzo srušiti sa naftom ispod 30 dolara, osim ako banke i hedž fondovi nisu spremni da daju više dolara, kojim Americi sve više manjkaju.

 Putin ima retku priliku da uništi američku industriju škriljaca i sjajno je koristi. I kada je Putin 6. marta šokirao svet demantujući smanjenje OPEK-a za snabdevanje i na taj način uvlačeći Saudijce u rat sa cenama nafte, on je stavio tačku na američku, decenijski dugu, ulogu.

Bio je to najbolji potez u najnemoćnijem trenutku Amerike, možda od Velike depresije, možda ikada. Trenutak koji je Putin čekao od dolaska na drugu najmoćniju poziciju na svetu. Amerika je u izbornoj godini, a moćnici ne žele ništa manje od svoje Bele kuće nazad.

 Oni su spremni da unište sve kako bi povratili kontrolu. Soroš i dečaci, a ne oni koji će pustiti da društveni haos (prilika) prođe pored njih, koordiniraju ekonomsko uništavanje država. Zaključavanje je pokrenuto u tri velika grada koji su oduvek bili uporišta za globaliste – Los Anđeles, Njujork i Čikago.

Ali ova izborna godina je počela da izgleda kao da se manjinski glasači okreću Trampu, populisti koji je imao najviši nivo zaposlenosti i najveći broj preduzetnika među manjinskim stanovništvom u istoriji Amerike. Ako bi Tramp bio prvi republikanac koji je osvojio glasove manjina od Nju Dila to bi učvrstilo populistički pokret za sledeći vek.

I tako virus i finansijski kolaps predstavljaju savršen trenutak ne samo za Putina, već i za Soroša i njegovu grupu rušilaca. Amerika nema nikakvu šansu, a oni koji nisu hipnotisani histerijom primorani su da trezveno gledaju kako gori, zaključuje thechicagoeconomist.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR