Glas Javnosti

Preti gašenje tri miliona radnih mesta u Nemačkoj

Svet
Autor: Glas javnosti

S brzim uvođenjem sistema veštačke inteligencije (AI) u kompanije, mnogi zaposleni u Nemačkoj moraju da se pripreme za ozbiljne profesionalne promene.

Očekuje se da će se do 2030. veštačka inteligencija u Nemačkoj promeniti do tri miliona radnih mesta, što je sedam odsto ukupnog broja zaposlenih, pokazalo je najnovije istraživanje globalnog instituta McKinsey (MGI). 


Scenario stručnjaka McKinseyja pretpostavlja ubrzano uvođenje AI sistema u Americi i Evropi. To bi moglo dovesti do automatizacije gotovo trećine radnih sati do 2030.

Do 2035. udeo u EU bi mogao porasti na 45 odsto. Prema procenama, do 2030. u Evropi i Sjedinjenim Državama moglo bi biti potrebno gotovo 12 miliona promena posla.


U Evropi je to 6,5 odsto trenutnih radnih mesta. Autori ovaj trend vide kao rizik za tržište rada. 

S jedne strane, visokokvalifikovana i natprosečno plaćena radna mesta teško se mogu popuniti. S druge strane, moguć je višak radnika u sektoru s niskim platama.

Najveće promene očekuju se u kancelarijskom poslovanju te u upravnim sektorima firmi i javnih ustanova. Više od bilo koje druge promene posla zahvaljujući veštačkoj inteligenciji (54 odsto) u Nemačkoj dolazi iz ovog sektora.

Uz Italiju, Nemačka je posebno pogođena jer kancelarijski poslovi čine visok udeo u ukupnoj zaposlenosti. Slede usluge kupcima i prodaja sa 17 odsto te proizvodne delatnosti sa 16 odsto.


U tim uslovima stručnjaci iz McKinseyja očekuju pozitivne ekonomske efekte. Ubrzanim uvođenjem veštačke inteligencije i efikasinijim daljim usavršavanjem radnika u evropskoj privredi godišnja stopa rasta produktivnosti do 2030. može se povećati na tri odsto.

Glas javnosti B010S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR