Glas Javnosti

PRESTONICA UBISTAVA: Srednjovekovna mapa otkrila zastrašujuće tajne!

Svet
Autor: Glas javnosti

Ovaj grad je bio prestonica ubistava kasnosrednjovekovne Engleske

Oksford je bio prestonica ubistava kasnosrednjovekovne Engleske, a muško univerzitetsko stanovništvo u gradu bilo je glavni katalizator nasilja, prema novom istraživanju.


Stopa ubistava u gradu bila je četiri do pet puta veća od one u Londonu ili Jorku iz 14. veka, rekli su istraživači sa Univerziteta u Kembridžu, koji su mapirali poznate slučajeve ubistava u srednjovekovnoj Engleskoj.

„Nije bilo iznenađujuće, to je bilo ono što sam očekivao“, rekao je  profesor Manuel Ajzner, vodeći istražitelj mape ubistava i direktor Instituta za kriminologiju Univerziteta u Kembridžu.


foto:tviter 

„Znao sam iz prethodnih publikacija da Oksford ima veoma visoku stopu ubistava.

Pokrenut od strane Centra za istraživanje nasilja i Instituta za kriminologiju, Medieval Murder Maps je digitalni resurs koji prikazuje mesta zločina na osnovu istraga i izveštaja mrtvozornika starih 700 godina. Originalna mapa Londona iz 2018. je preuređena i proširena tako da uključuje mape Oksforda i Jorka.


Od počinilaca sa poznatom pozadinom u Oksfordu, 75 odsto je identifikovano kao „klerikus“, kao i 72 odsto žrtava, navodi se u saopštenju za javnost. U tom periodu klerikus se najverovatnije odnosio na studenta ili člana univerziteta.

Istorijska literatura o univerzitetskim gradovima sugeriše da su „svi imali reputaciju u srednjem veku po tome što su imali probleme sa studentima koji se bune, bili su nasilni, loše se ponašali i tako dalje“, rekao je Ajzner, dodajući da je to u to vreme bio stereotip koji je samo potvrdio njihove podatke.



U to vreme, Oksford je bio jedan od najvećih i najuglednijih centara obrazovanja na Zapadu, privlačeći međunarodne naučnike. Imao je populaciju od oko 7.000 – 1.500 od kojih se veruje da su bili studenti.

Da bi mapirali ubistva, istraživači su pročitali spiskove mrtvozornika, koji su zabeležili iznenadne i sumnjive smrti, kako je zaključila porota, obično od lokalnih stanovnika. Oni su uključivali „imena, događaje, lokacije, pa čak i oružja za ubistvo“, navodi se u saopštenju.


Na osnovu njihovog istraživanja, tim procenjuje da je u kasnom srednjem veku Oksford imao stopu ubistava od 60 do 75 na 100.000 ljudi – otprilike 50 puta više od trenutnih stopa u engleskim gradovima 21. veka.


Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR