Glas Javnosti
posta

Preokret u Italiji: Lekari i pravnici tužili Vladu jer smatraju da su pacijenti ubijani respiratorima i intezivnom negom

Svet
Autor: Glas javnosti

Istražitelj Paćo Bako, zajedno s infektologom Đuliom Tarom i sudijom Anđelom Đorganijem, podneće tužbu protiv Vlade Evropskom sudu zbog mera preduzetih tokom pandemije.

Medicinski istražitelj Paskal Baćo podneće žalbu državnom tužitelju u Rimu i apel Evropskom sudu protiv mera koje je preuzela vlada Gespea Kontea tokom vrhunca pandemije u Italiji. Tri stručnjaka učiniće to putem svoje organizacije “L’Eretico” koja već uključuje oko 2 hiljade doktora i pravnika.

Kako je objašnjeno u saopštenju za javnost,  ističe se niz aspekata lošeg upravljanja kriznim situacijama tokom pandemije Covid-19 u Italiji, posebno s medicinsko-naučnog, epidemiološkog i pravnog stajališta.

-Pogrešni dijagnostički pristupi, neprimereni tretmani, zarazno zadržavanje i sigurnosne mere koje su i danas na snazi: za stručnjake Eretico, prava građana zaštićenih italijanskim Ustavom i međunarodnim pravom prekršena su-, pišu Taro, Baćo i Đorgani u napomeni.

-Ubijali smo ljude, a čak i ako je bilo u dobroj veri, jer smo bili suočeni s novom situacijom, ali u ICU-u je primijenjen pogrešan tretman. Rečeno je da se ne koriste protivupalni lekovi koji su sada osnova nove terapije. Nije korišćen heparin i izvršena je duboka ventilacija respiratorima. Video sam baze pluća Kovidovih pacijenata tokom obdukcije i potpuno su izgorela, jer je čisti kiseonik poslat pod određenim pritiskom stvorio prave opekotine. Prouzročena je tromboembolija jer kiseonik nije cirkulisao i jer su pluća bila začepljena. Doktori su sledili vladine smernice koristeći potpuno pogrešan protokol lečenja (op.p. Svjetske zdravstvene organizacije WHO). Bilo je to poput lečenja dijabetičara šećerom. -izjavio je Baćo

To nije sve. U optužbi, u prigovoru, stoji i problem oko upotrebe zaštitnih maski, “za koje Ministarstvo zdravlja i samo predviđa moguće neželjene posledice po zdravlje (op. p. nuspojave) “.

Pravni odbor udruge “L’Eretico” već je pripremio obrazac koji građani mogu upotrebiti, odnosno da zatraže od svog poslodavca (ili upravitelja škole, u slučaju škola) “da preuzme građansku i krivičnu odgovornost za bilo koje štetne posljedice po zdravlje koje proizlaze iz upotrebe tih proizvoda.”

Sličan obrazac pripremljen je za preuzimanje odgovornosti doktora ili pedijatra, a prema slobodnom izboru pacijenta (i ASL prema doktoru).Pacijentov informativni pristanak po zakonu podrazumeva da doktor mora navesti sve moguće štetne posledice po zdravlje, odnosno neželjene reakcije koje mogu proizaći iz lečenja kako bi pacijent mogao odlučiti hoće li prihvatiti lečenje ili ne i njegove moguće štete ., pišu suradnici. Obrasci su objavljeni na veb sajtu organizacije i “moguće ih je besplatno preuzeti“, kako kaže Baćo.

-Najgora stvar – zaključio je  Baćo– je da se za smrti (op. p. prouzročene pogrešnim protokolima lečenja covid-19 ) nitko nije izvinio(op. p. niti za isto preuzeo odgovornost). Sada se uzima u obzir to da su primenjene pogrešne terapije, ali niko još nije rekao ‘Nismo bili u pravu‘-.

(Izvor: webtribune)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR