Glas Javnosti

PREOKRET: Rusko ministarstvo odobrilo brodovima koji prevoze žito da napuste ukrajinske luke

Svet
Autor: Glas javnosti

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da brodovi koji prevoze žito mogu da napuste ukrajinske luke u Crnom moru preko humanitarnih koridora.

Dodaje se da je Rusija spremna da garantuje njihovu sigurnost, javila je agencija Interfaks.

Ministarstvo odbrane je, takođe, navelo da Rusija neće iskoristiti humanitarnu situaciju u Ukrajini u svrhu onoga što Moskva naziva, svojom specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini, preneo je Reuters.


Rusija je spremna da pusti brodove sa ukrajinskim žitom, rekao je stalni predstavnik zemlje pri UN Vasil Nebenzja.

"Što se tiče Ukrajinaca, neka prvo očiste svoje luke. Spremni smo da obezbedimo bezbedan prolaz, ali prvo moraju da očiste mine - to su njihove mine, a ne naše", rekao je on takođe novinarima.

Komentarišući izveštaje o navodno predstojećem sastanku Rusije, Ukrajine, Turske i UN o izvozu žitarica preko Crnog mora, Nebenzja je napomenuo da ne zna koliko su istiniti i skrenuo pažnju na brojne spekulacije u štampi o tom pitanju. On je pomenuo i evropske kopnene "koridore solidarnosti", koji, prema njegovim rečima, ne funkcionišu efikasno.

Kako je ranije rečeno u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova, Moskva se ne meša u izvoz ukrajinskog žita, logistički problemi su nastali krivicom Kijeva, njene trupe su minirale njihove morske luke.

 U saopštenju je dodato da „razgovori o navodnom blokiranju Rusije izvoza ukrajinskog žita u crnomorskim lukama i rezultirajućem deficitu na tržištu žita nisu ništa drugo do spekulacije“.

Bivši radnik odeske morske luke rekao je za RIA Novosti da Ukrajina izvozi rezerve pšenice iz skladišta u luci Odesa alternativnim putevima pod pritiskom Evropske unije, uprkos pretnji od nestašice žita u samoj zemlji.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP