Glas Javnosti

PRENOSE GA KRPELJI: U Japanu potvrđen prvi smrtni slučaj od „Oz virusa“ u svetu

Svet
Autor: Glas javnosti

Japanka u 70-im godinama, koja je umrla nakon 26 dana lečenja u bolnici, postala je prva žrtva u svetu od infekcije koju prenose krpelji nakon što se zarazila virusom Oz u istočnoj provinciji Ibaraki, severno od Tokija, saopštile su vlasti u petak. Ovo je prva prijavljena smrt u svetu uzrokovana potencijalnom infekcijom koju prenosi krpelj, objavio je Kyodo News sa sedištem u Tokiju.

Prema pokrajinskoj Vladi i Ministarstvu zdravlja Japana, žena je zatražila medicinsku pomoć u leto 2022. godine nakon što je imala simptome poput groznice i umora.

Njeno stanje se pogoršalo nakon što joj je prvobitno dijagnostikovana upala pluća, zbog čega je bila neophodna hospitalizacija.


Tokom lečenja, lekari su joj otkrili natopljenog krpelja na gornjem desnom delu butine. Umrla je 26 dana nakon što je primljena u bolnicu od miokarditisa, upale srčanog mišića.

Nacionalni institut za zarazne bolesti u Tokiju potvrdio je da trenutno nije dostupna vakcina za virus Oz, koji je otkriven samo u Japanu.

Institut je naglasio potrebu za daljim istraživanjem kako bi se u potpunosti razumeli simptomi i potencijalni rizici povezani s infekcijom.


Godine 2018. virus Oz je prvi put identifikovan u vrsti krpelja Amblyomma testudinarium pronađenoj u provinciji Ehime, na zapadu Japana. Veruje se da je ova vrsta krpelja odgovorna za prenošenje virusa, a njegovo prisustvo je uočeno na širokom području Japana, prenosi N01S.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR