Glas Javnosti

PREMINUO MAJKL KOLINS, ZABORAVLJENI ASTRONAUT, čovek koji je SLETEO NA MESEC ali nikada njime NIJE HODAO!

Svet
Autor: Glas javnosti

Jedan od trojice američkih astronauta koji su prvi put u istoriji sleteli na Mesečevu površinu, Majkl Kolins, preminuo je u 90. godini.

- Danas je nacija izgubila pravog pionira i doživotnog zagovornika istraživanja, astronauta Majkla Kolinsa. Kada je bio pilot komandnog moduila Apolo 11, neki su ga nazivali i ‘najusamljenijim čovekom u istoriji’. Dok su njegove kolege prvi put hodale po Mesecu, on je pomogao našoj naciji da postigne novu prekretnicu - navodi se u saopštenju NASA-e.

Majkl Kolins je astronaut koji je leteo u jednoj od najpoznatijih svemirskih misija svih vremena. Bio je deo tročlane posade na Apolu 11, prvoj misiji na lunarno sletanje 1969. godine. Za razliku od Nila Armstronga i Baza Oldrina, nikada nije hodao po Mesecu. Kolins je ostao iza njih i upravljao komandnim modulom koji je kružio iznad Meseca. Zbog ove činjenice, dobio je nadimak „zaboravljeni stronaut“.

Oldrin i Armstrong bili su na mesečevoj površini nešto manje od 22 sata.

Kolins se poslednjih godina svog života borio sa rakom i odlučio je da ih provede sa porodicom.

Televizijski prenos prvog sletanja čoveka na Mesec u julu 1969. godine, gledali su milioni ljudi širom sveta.

Oko pet odsto Amerikanaca veruje da su sletanja na Mesec lažirana, pokazuju ankete stručnjaka američke svemirske agencije.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR