Glas Javnosti

PREMINUO ČUVENI NOBELOVAC: Želeo da svtori NACIJU U BOJI DUGE

Svet
Autor: Glas javnosti

Nadbiskup Dezmond Tutu, dobitnik Nobelove nagrade za mir, koji je doprineo okončanju aparthejda u Južnoafričkoj Republici, umro je u 90. godini, potvrdio je u saopštenju predsednik Siril Ramafosa.

- Smrt Tutua označava novo poglavlje žalosti u opraštanju naše nacije od generacije izuzetnih Južnoafrikanaca čije je zaveštanje slobodna Južna Afrika - rekao je predsednik.

Tutu je smatran za ličnost koja odslikava savest belih i crnih stanovnika ove zemlje, što je trajna ostavština njegove vere i duha pomirenja u podeljenoj zemlji. Govorio je protiv tiranije belačke manjine, a borbu za pravedniju Južnoafriču Republiku nije prekinuo ni nakon okončanja aparthejda.

On je pozivao crnačku i belačku političku elitu da bude odgovorna u izgradnji takve zemlje. U svojim poslednjim godinama govorio je o tome da žali što njegov san o "naciji u bojama duge" nije ostvaren.

Na globalnoj sceni, Tutu je bio pobornik ljudskih prava i govorio je o mnogim temama, od izraelske okupacije palestinskih teritorija do prava homoseksualaca, klimatskih promena i eutanazije.

Nobelovu nagradu za mir dobio je 1984. godine za nenasilnu borbu protiv aparthejda. Svoju visoku poziciju u Anglikanskoj crkvi koristio je za ukazivanje na patnje tamnoputih Južnoafrikanaca.

BONUS VIDEO: Vesna Rivas ispričala psihoterapeutu šokantne detalje o svom životu...

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR