Glas Javnosti

PREGOVORI URODILI PLODOM: Iran očekuje oslobađanje dela svojih sredstava zamrznutih u inostranstvu

Svet
Autor: Glas javnosti

Iran očekuje oslobađanje sedam milijardi dolara svojih sredstava zamrznutih u inostranstvu, javio je zvanični medij posle oslobađanja jednog Amerikanca iranskog porekla u Teheranu i dozvole da napusti zemlju.

„Posle okončanja pregovora Irana i SAD o oslobađanju zatvorenika dve zemlje, sedam milijardi dolara resursa blokiranih u Iranu će biti oslobođeno“, javila je zvanična novinska agencija Irna.

UN su objavile juče da je Baker Namazi (85), Amerikanac iranskog porekla, koji je ili u pritvoru ili mu se ne dozvoljava da ode iz zemlje od februara 2016. godine, dobio dozvolu da napusti Iran.


Njegov sin koji je bio u pritvoru sedam godina oslobođen je i nalazi se kod kuće sa rodtieljima u Teheranu, rekao je njegov advokat, prenosi N1.

Desetine milijardi iranskih sredstava zamrznuti su u više zemalja, među kojima su Kina, Južna Koreja i Japan, od kada su ponovo uvedene američke sankcije 2018. godine odlukom bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

U januaru 2021. Teheran je optužio Južnu Koreju da drži „kao taoca“ sedam milijardi dolara koji njemu pripadaju, pozivajući više puta južnokorejsku stranu da oslobodi ta sredstva.


Od aprila 2021. traju pregovori Teherana i Zapada da se SAD vrate u međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom pitanju iz 2015. godine, a za Iran je ključno da bi se time ukinule kaznene mere koje bi mu omogućile da raspolaže svojim sredstvima zamrznutim u inostranstvu.

Kada su se SAD jednostrano povukle iz nuklearnog sporazuma 2018. godine i ponovo uvele stroge ekonomske sankcije, Iran je počeo da odustaje od preuzetih ovaveza prema tom sporazumu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR