Glas Javnosti

Pregovori o Bregzitu nastavljaju se virutelno

Svet
Autor: Glas Javnosti

Pregovori između Londona i Brisela o novim odnosima dve strane posle Bregzita će biti nastavljeni 20. aprila, javili su danas pregovarači dve strane.

Pregovarač EU Mišel Barnije i Britanije Dejvid Frost dogovorili su se da organizuju ciklus pregovora od 20. aprila da bi se "ostvario realan i opipljiv napredak" do juna, rekli su oni u zajedničkom saopštenju posle razgovora preko video linka.

Na sastanku na visokom nivou u junu će biti razmotren ostvaren napredak, naveli su oni.

Pregovori su prekinuti zbog korona virusa posle prvog kruga početkom marta. Dva sledeća sastanka su otkazana.

Barnije koji je bio dijagnostifikovan pozitivno na korona virus nastaivo je svoje aktivnosti u Briselu početkom nedelje. Nastavio je razgovor sa Dejvidom Frostom i njihov razgovor je bio ocenjen kao "konstruktivan" u zajedničkom saopštenju.

Razgovori predvidjeni 20. aprila i dva sledeća kruga planirana za 11. maj i 1. jun će se odvijati preko videokonferencije zbog korona virusa.

Barnije i Frost su danas takodje razgovarali o sprovodjenju sporazuma o povlačenju Britanije iz Unije.

Prvi sastanak mešovitog komiteta održan je 30. marta izmedju desne ruke britanskog premijera Borisa Džonsona, Majkla Gouva i jednog od potpredsednika Evropske komisije Maroša Šefčovića.

Radovi tog mešovitog komiteta su odvojeni od trgovinskih pregovora izmedju Londona i Brisela, ali će takodje biti važni za nove odnose izmedju Britanije i EU.

Britanski premijer Džonson, koji se oporavlja od korona virusa, je obezbedio da krajnji rok za prelazni period posle Bregzita 31. decembra 2020 bude zakonski fiksiran u Britaniji. On odbija da razmišlja o produženju pregovora.

Izvor: B92

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR