Glas Javnosti

Predsednik Rusije slavi rođendan: Putin danas puni 71 godinu

Svet
Autor: Glas javnosti

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas slavi 71. rođendan.

Putin je rođen u Lenjingradu (današnji Sankt Peterburg) 7. oktobra 1952. Njegova majka Marija Ivanovna Putina je bila radnik u fabrici, a otac Vladimir Spiridonovič Putin je bio regrutovan u Sovjetsku mornaricu da služi na podmornici početkom 1930-ih, a kasnije je služio u NKVD-u u saboterskoj grupi tokom Drugog svetskog rata. Vladimir Putin je imao još dva brata, Alberta i Viktora, koji su rođeni sredinom 1930-ih. Albert je umro nekoliko meseci nakon rođenja, a Viktor je podlegao difteriji tokom opsade Lenjingrada. 


Od 1960. do 1968. Vladimir pohađa osmoljetku №193 u Lenjingradu. Nakon osmog razreda upisuje se u srednju školu №281 (stručna škola hemijskog usmerenja), koju završava 1970. godine. Po završetku srednje škole upisao je 1970. godine Pravni fakultet.

Diplomirao je 1975. godine, međunarodno pravo na Pravnom fakultetu Lenjingradskog državnog univerziteta, a tema dimplomskog rada je bila Princip najpovlašćenije nacije. Na univerzitetu je takođe postao član Komunističke partije Sovjetskog Saveza i ostao je njen član sve do njenog raspuštanja decembra 1991.

Nakon diplomiranja, Putin je primljen u KGB. Putina je Boris Jeljcin postavio na mesto premijera u Vladi Rusije u avgustu 1999. godine. Boris Jeljcin je 31. decembra 1999. godine neočekivano podneo ostavku i imenovao Putina za privremenog predsednika. Predsednički izbori su održani 26. maja 2000, a Putin je pobedio u prvom krugu, kada je ostvario ubedljivu pobedu sa 52,94% glasova.



Glas javnosti/V02S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR