Glas Javnosti

Predsednik Portugala potpisao zakon kojim se dozvoljava eutanazija

Svet
Autor: Glas javnosti

Portugal je postao šesta zemlja Evropske unije koja dozvoljava taj postupak

Predsednik Portugala Marselo Rebelo de Sousa potpisao je zakon kojim se eutanazija dekriminalizuje u zakon nakon što je parlament u petak poništio poslednja četiri veta.

Njegova kancelarija je navela u saopštenju da je predsednik potpisao zakon na osnovu obaveza koje ima po Ustavu, preneo je Rojters. 

Portugal je postao šesta zemlja Evropske unije koja dozvoljava taj postupak. 

Istraživanja javnog mnjenja odavno pokazuju da se većina Portugalaca zalaže za pravo na izbor kada je reč o asistiranoj smrti.

Januara 2021. parlament je usvojio zakon koji bi legalizovao smrt uz medicinsku asistenciju pod određenim uslovima, ali je Rebelo de Sousa stavio veto zbog "preterano nedefinisanih koncepata".

Parlament je u više navrata odobravao neznatno izmenjene verzije, ali ih je predsednik vraćao obično navodeći nedoumice oko formulacije, što su kritičari ocenili kao pokušaje da odloži njegovo uvođenje.

U petak je parlament u kome ima 250 poslanika glasao sa 129 prema 81, uz jedan uzdržan glas, da se usvoji predlog zakona bez izmena koje je zahtevao Rebelo de Sousa, efektivno poništavajući njegov veto.

Glavna opoziciona Socijaldemokratska partija desnog centra saopštila je da će se žaliti na zakon Ustavnom sudu. 

Zakon precizira da će ljudima biti dozvoljeno da traže asistiranu smrt u slučajevima kada su "u situaciji intenzivne patnje, imaju definitivne ekstremne povrede ili ozbiljnu i neizlečivu bolest".

Zakonom je propisano da postoji dvomesečni razmak između prihvatanja zahteva i samog postupka, dok je psihološka podrška obavezna. 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR