Glas Javnosti

Predsednik Meksika kritikuje vojnu podršku SAD-a Ukrajini

Svet
Autor: Glas javnosti

Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador u ponedeljak je kritikovao američku vojnu pomoć Ukrajini, sugerišući da je „iracionalna“ i pojačao kritike ratnih napora dok je pozvao Vašington da posveti više sredstava za pomoć zemljama Latinske Amerike.

Lopez Obrador je dugo pozivao Sjedinjene Države da posvete više sredstava za pomoć ekonomskom razvoju u Centralnoj Americi i na Karibima kako bi se ublažili migracioni pritisci.


Tokom svoje redovne dnevne konferencije za štampu, Lopez Obrador je kritikovao Kongres SAD-a zbog toga što nije oslobodio novac za region, pre nego što je pomenuo prepirku prošle nedelje oko zakona o privremenom finansiranju koji je oduzeo dalju pomoć Ukrajini.


„Samo sam gledao kako sada ne odobravaju pomoć za rat u Ukrajini“, rekao je on. "Ali koliko su oni odredili za rat u Ukrajini? 30 do 50 milijardi dolara za rat. Što je najiracionalnija stvar koju možete imati. I štetna."

„Tako da moraju da modifikuju svoju strategiju i nauče se poštovanju. Nije vreme da ignorišu meksičke vlasti“, dodao je Lopez Obrador.


Ukrajinska ambasada u Meksiku odbila je da komentariše. Američki Stejt department nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.


Levičar Lopez Obrador je nastojao da Meksiko zadrži neutralan u ratu i kritikovao je zapadnu vojnu pomoć Kijevu. On je takođe predložio mirovne pregovore za okončanje sukoba između Rusije i Ukrajine.

Pre dve nedelje predsednik je branio prisustvo ruske vojne jedinice na paradi vikendom povodom obeležavanja dana nezavisnosti Meksika, nakon oštrih kritika da je njegova zemlja dala platformu snagama koje su napale Ukrajinu.

Bez obzira na to, njegova vlada je podržala neke velike rezolucije UN u kojima se kritikuje uloga Rusije u sukobu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR