Glas Javnosti

Predsednik Kube osudio postupke Izraela u Gazi kao genocid

Svet
Autor: Glas javnosti

Predsednik Kube, Migel DIjaz Kanel, izneo je najoštrije optužbe na račun Izraela putem društvenih mreža, nazivajući postupke ove zemlje u Gazi terorističkim i primerom genocida. Ove poruke prenesene su preko platforme X, gde je kubanski lider izrazio razočaranje postupcima koji vređaju čovečanstvo.

Iako nema formalne diplomatske odnose sa Izraelom, Kuba je veoma kritički nastrojena prema izraelskoj vojnoj kampanji pokrenutoj kao odgovor na napade Hamasa u oktobru. Izraelski odgovor rezultirao je velikim brojem civilnih žrtava i razaranjem Gaze.


Nakon usvajanja deklaracije podrške narodu Palestine od strane kubanskog parlamenta, u kojoj se postupci Izraela osuđuju kao genocidni, Sjedinjene Američke Države su takođe uputile kritike na račun velikih gubitaka civila. Međutim, vlada SAD-a se istovremeno optužuje za saučesništvo zbog istorijske podrške Izraelu.

Uprkos pritiscima, zvaničnici Izraela odbacuju kritike i tvrde da preduzimaju sve neophodne mere kako bi zaštitili civile, istovremeno prebacujući odgovornost na Hamas za smrt civila.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR