Glas Javnosti

PREDSEDNIK FIFE: Evropa bi trebalo narednih 3.000 godina da se izvinajva za svoje greške

Svet
Autor: Glas javnosti

Predsednik Fife Đani Infantino napao je, kako je rekao, „licemerje" i „rasizam" nacija koje kritikuju Svetsko prvenstvo u Kataru i tvrdi da bi Evropa trebalo da se „izvinjava narednih 3000 godina" za greške iz prošlosti, prenose američki mediji.

U jednosatnom monologu koji je otvorio današnju konferenciju za novinare u Dohi, Infantino se ustremio na kritičare Katara i Fife. Italijan je odbranio tretman radnika migranata, insistirao je na tome kako su pripadnici LGBT+ populacije i dalje dobrodošli na Mundijal, a izjavio je kako je on i dalje na čelu organizacije Svetskog prvenstva, uprkos tome što je bio prinuđen da na stadionima zabrani prodaju alkohola od strane katarskih vlasti.

„Tužno je to što smo, posebno poslednjih nedelja, imali priliku da prisustvujemo ogromnoj količini duplih standarda“, rekao je Infantino.

„Rečeno nam je da slušamo zapadni svet i lekcije od nekih Evropljana. Ja sam Evropljanin. Mislim da bi za ono što smo mi Evropljani radili 3000 godina širom sveta trebalo da se izvinjavamo narednih 3000 godina pre nego što počnemo da delimo moralne lekcije ljudima”, dodao je Italijan.

Predsednik Međunarodne federacije fudbalskih asocijacija nije se zadržao na tome. „Koliko se evropskih kompanija koje zarađuju milione i milione iz Katara ili drugih zemalja u regionu, milijarde svake godine, pozabavilo pravima pravima radnika migranata? Imam odgovor: nijedna od njih jer bi za njih to značilo manje profita”.

„Ali mi se jesmo bavili time. I FIFA je od Katara zaradila daleko manje od bilo koja od evropskih kompanija”, završio je Infantino.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR