Glas Javnosti

POZNATOJ AKTIVISTKINJI POČINJE SUĐENJE: Greta Tunberg uhapšena je na protestima u Londonu, a evo i zašto

Svet
Autor: Glas javnosti

Švedska klimatska aktivistkinja Greta Tunberg izaći će danas pred sud u Londonu po optužbi za kršenje javnog reda i mira, zbog protesta ispred mesta gde je održana konferencija o nafti i gasu prošle godine.

Ova 21-godišnjakinja iz Švedske uhapšena je tokom protesta u blizini hotela InterContinental u Londonu 17. oktobra, gde su se rukovodioci naftnih kompanija sastajali na događaju Energy Intelligence Forum.


Tunberg i još dvojica demonstranata iz Fosil Free London (FFL) i Greenpeace-a izjasnili su se u Vestminsterskom sudu u novembru da nisu prekršili Zakon o javnom redu iz 1986. blokiranjem ulaza u hotel.

Očekuje se da će u četvrtak ujutru doći u isti sud na dvodnevno suđenje.


Britanska aktivistkinja Grinpisa Maja Darlington ocenila je da „progon Grete i drugih mirnih demonstranata pokazuje da je vladi više stalo do povećanja profita naftnih bosova nego do borbe za budućnost svih nas”.

Umesto da se „bavi klimatskim aktivistima“, vlada Velike Britanije „treba da primora Šel i ostatak naftne industrije da prestanu sa bušenjem i počnu da plaćaju štetu koju nanose našoj planeti i svima koji na njoj žive“, rekao je Darlington.


Fossil Free London, koji se bori protiv upotrebe fosilnih goriva, takođe stoji uz Tunberg i demonstrante: „Velika Britanija kriminalizuje miroljubive klimatske aktiviste poput Grete, dok postavlja crveni tepih za klimatske kriminalce u londonskim hotelima“, rekla je portparol FFL-a Džoana. Varrington.


Glas javnosti/K04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR