Glas Javnosti

POZNATO ČIME JE OTROVAN NAVALJNI: Bolnički testovi utvrdili o čemu je reč!

Svet
Autor: Glas Javnosti

Kako je rekao portparol nemačke vlade, pozivajući se na rezultate bolničkih testova, za trovanje ruskog opozicionog liderea Alekseja Navaljnog upotrebljen je nervni agens iz grupe Novičok.

Toksikološki testovi krvi Navaljnog Sprovedeni u nemačkoj vojnoj laboratoriji dali su "neoborive dokaze" da je on otrovan novičokom, stoji u saopštenju.

-Savezna vlada će obavestiti partnere u EU-u i NATO-u o rezultatima istrage. S partnerima će raspraviti o odgovarajućem zajednčkom odgovoru- ističe Berlin.

Kancelarka Angela Merkel hitno se sastala s najbližim saradnicima, a za kasnije popodne je najavljeno obraćenja nemačkih ministara spoljnih poslova i odbrane Hajka Masa i Anegret Kramp-Karenbauer.

Portparol nemačke vlade Štefan Zajbert rekao je da je "zapanjujuće to što je Aleksej Navaljni žrtva napada hemijskim nervnim agensom u Rusiji".

Dodao je da nemačka vlada najsnažnije osuđuje napad i poželeo Navaljnom pun oporavak.

Navaljni, oštar kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina leči se u bolnici u Berlinu nakon što mu je 20. avgusta pozlilo na letu iz Sibira za Moskvu.

On je lečen u bolnici u Omsku, a kasnije prebačen u Berlin, nakon čega su nemački doktori izmjavili da ima indicija da je otorovan.

Novičok je nervni agens kojim su pre dve godine u Velikoj Britaniji otrovani bivši britansko-ruski dvojni agent Sergej Skripalj i njegova ćerka.

Mas pozvao Rusiju da istraži trovanje Navaljnog

-Zbog toga je utoliko hitnije da odgovorni u Rusiji treba da budu identifikovani i odgovaraju- rekao je Mas novinarima.

-Mi najsnažnije osuđujemo ovaj napad- istakao je on.

(Glas javnosti/Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR