Glas Javnosti

POZNATI DOBITNICI NOBELOVE NAGRADE! Trojica naučnika laureati za revoluciju u ekonomiji

Svet
Autor: Glas javnosti

Dejvid Kard, Džošua Engrist i Gvido Imbens su ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju, saopštili su danas iz Švedske kraljevske akademije.

Polovina nagrade dodeljena je Dejvidu Kardu za "empirijski doprinos ekonomiji rada", dok je druga polovina Nobelove nagrade za ekonomiju dodeljena Džošui Angristu i Gvidu Imbensu za "metodološke doprinose analizi uzročnih odnosa".

- Ovogodišnji laureati Dejvid Kard, Džošua Angrist i Gvido Imbens, pružili su nam nove uvide u tržište rada i pokazali kakve zaključke o uzroku i posledici možemo izvući iz prirodnih eksperimenata. Njihov pristup se proširio na druga polja i doneo revoluciji empirijskim istraživanjima - dodaje se u obrazloženju.

Pored prvobitnih kategorija (fizika, hemija, fiziologija ili medicina i književnost), krajem šezdesetih godina prošloga veka osnovana je i Nobelova nagrada za doprinos u oblasti ekonomije.

 
Nagrada Švedske banke za ekonomske nauke u znak sećanja na Alfreda Nobela je najmlađa Nobelova nagrada, koja se dodjeljuje svake godine za izuzetne doprinose u oblasti ekonomije.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR