Glas Javnosti

Poznati američki lanac brze hrane i odličnih sendviča zatvorio više od 500 lokala

Svet
Autor: Glas javnosti

Čuveni američki lanac restorana brze hrane „Sabvej“ zatvorio je više od 500 svojih prodavnica sendviča širom SAD tokom 2022. godine.

Multinacionalni lanac 2022. godine ostao je bez 571 restorana i to nakon što su prethodnih godina već stavili katanac na ogroman broj lokala u Sjedinjenim Američkim Državama, svom najvećem tržištu, navodi se u najnovijem dokumentu namenjenom kompanijama i pojedincima zainteresovanim za kupovinu franšize.

„Sabvej“ je zatvorio hiljade lokala u SAD poslednjih godina zbog prevelikog broja svojih prodavnica, prevaziđenog načina rada, lošeg dekora, ali i starog jelovnika i štetnih ugovora koji su umanjili profit korisnika franšize, navodi se u dokumentu koji je pregledao Rojters.

Lanac je zatvorio 1.000 prodavnica 2021. godine, a više od 1.600 godinu dana ranije. Na kraju 2022. godine imao je 20.576 prodavnica u SAD. To je nagli pad u odnosu na 2016. godinu kad je imao 26.772. „Sabvej“ inače ima ukupno oko 37.000 lokacija širom sveta.

Kompanija je pokušala da stabilizuje poslovanje uvođenjem osveženog menija i uz pomoć reklamnih kampanja sa poznatim ličnostima sa A liste uključujući teniserku Serenu Vilijams i košarkaša Stefa Karija, međutim, moglo bi da prođe nekoliko godina da kampanja da rezultate.

Kontinuirano zatvaranje prodavnica, prema mišljenju eksperata, može naštetiti percepciji javnosti.

– To je prtljag od kojeg će biti teško da odstupe – rekao je savetnik korisnika franšize Robert Edvards.

Oglasila se i kompanija.

– Protekle dve godine smo proveli optimizujući poslovanjekako bismo osigurali da restorani budu na pravoj lokaciji. To uključuje otvaranje novih lokacija i premeštanje restorana kako bi se maksimizirao promet gostiju, ali i zatvaranje lokacija kad je to potrebno. Usporavanje zatvaranja je rezultat napretka koji smo postigli i sada sledi pametan rast koji će povećati profitabilnost korisnika franšize i zaštititi našu poziciju

na tržištu. Naš cilj je da u 2023. godini povećamo broj novih otvaranja širom Severne Amerike za približno 35 procenata u poređenju sa 2022 – saopštila je kompanija.

– Sabvej je početkom godine najavio da razmatra prodaju vrednu više milijardi

dolara. Izvor upućen u dešavanja rekao je Rojtersu prošle nedelje da se ponude kreću između 8,5 i 10 milijardi dolara.

Kompanija je ranije negirala spekulacije da se priprema za prodaju, međutim, franšiza je tokom poslednjih godina imala teške momente, najviše zbog kontroverzi u vezi sa sastojcima koje koristi, uključujući tunjevinu i hleb, ali i zbog Džaroda Fogla, bivšeg portparola, koji je 2015. godine osuđen za pedofiliju.

Vrhovni sud Irske je čak presudio da hleb koji „Sabvej“ koristi ima previše šećera dok se kompanija takođe suočila sa grupnom tužbom u kojoj se tvrdi da je

lažno predstavljala svoje sendviče sa tunom, a laboratorijske analize su više puta pokazale da obroci nemaju DNK tune.

– Testovi dokazuju da je „tunjevina“ zapravo mešavina nečega što je „Sabvej“ pomešao da bi imitirao izgled tunjevine – navodi se u tužbi podnetoj protiv kompanije.

Sudija je u julu odbio zahtev „Sabveja“ da odbaci tužbu. Prvi restoran je inače otvoren davne 1965. godine.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR