Glas Javnosti

POZLILO MU NA POČETKU POSETE SAD! Vaseljenski patrijarh Vartolomej hospitalizovan

Svet
Autor: Glas javnosti

Vaseljenski patrijarh Vartolomej hospitalizovan je u Vašingtonu, prvog dana planirane dvanaestodnevne posete SAD, saopštila je Grčka pravoslavna arhiepiskopija Amerike.

Arhiepiskopija je saopštila da se patrijarh Vartolomej spremao da ode na službu u crkvu Svete Sofije u Vašingtonu, kada mu je pozlilo „zbog dugog leta i gustog rasporeda obaveza koje je imao po dolasku“.

„Njegov doktor mu je savetovao da se odmori i on je iz predostrožnosti odveden u Univerzitetsku bolnicu Džordž Vašington na ispitivanje“, navedeno je u saopštenju.

Vartolomej (81) je prema rasporedu trebalo u ponedeljak da se sastane sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

Osim zakazanih sastanaka sa najvišim američkim zvaničnicima, planirano je da Vartolomej svečano „otvori vrata“ Grčke pravoslavne crkve i nacionalnog svetilišta Svetog Nikole u Njujorku, koje je izgrađeno umesto parohijske crkve uništene 11. septembra 2001. u napadu na Svetski trgovinski centar.

Prvobitno je trebalo da poseti SAD u maju 2020. godine na poziv tadašnjeg državnog sekretara Majka Pompea, ali je njegovo putovanje odloženo zbog pandemije kovida-19, prenosi N1.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR