Glas Javnosti

POZIV NA PROTEST: 'Šarli Ebdo' pozvao narod Francuske da stane na put TERORIZMU

Svet
Autor: Glas javnosti

Nekadašnja meta terorističkog napada bio je i satirični magazin "Šarli ebdo" koji je inicijator protesta organizovanih nakon obezglavljivanja profesora koji je držao predavanje o proroku Muhamedu.

Francuski satirični časopis "Šarli ebdo", koji je ranije bio meta islamista zbog karikatura proroka Muhameda, pozvao je danas na masovne proteste nakon krvavog ubistva nastavnika istorije u predgrađu Pariza.

Magazin je pozvao francuski narod da sutra masovno dođe na Trg Republike u centru Pariza. Protesti su organizovani zajedno sa sindikatom francuskih prosvetnih radnika i grupa za slobodu govora i izražavanja.

Nastavnika istorije Samuela Patija ubio je osamnaestogodišnji mladić rođen u Moskvi, inače čečenskog porekla. On je u Francusku došao kao tražilac azila.

Nastavniku je odsekao glavu jer je učenicima pokazivao karikature sa likom proroka Muhameda na času o slobodi govora.

"Šarli ebdo" bio je meta smrtonosnog terorističkog napada 2015. godine. Napad je izvela grupa radikalnih islamista zbog objavljivanja, odnosno reprinta karikatura na kojima je prikazan prorok Muhameda.

Karikature su prvobitno objavljene u danskom listu "Jilands posten" 2012. godine. "Šarli ebdo" je ponovo početkom godine objavio neke od tih karikatura povodom početka suđenja za napad 2015. godine.

(Glas javnosti/Alo)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR