Glas Javnosti

POŽAR U FABRICI U FRANCUSKOJ: Gori 900 tona litijumskih baterija (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Oko 900 tona litijumskih baterija gori u fabrici za recikliranje baterija u južnoj Francuskoj, stvarajući oblak gustog crnog dima, saopštile su danas francuske vlasti.

Požar je izbio u subotu u magacinu u vlasništvu francuske grupe za recikliranje SNAM u Viviezu, severno od Toulousea, objavio je lokalni zvaničnik Pascal Mazet na mreži X.

Novine Le Monde izvestile su da se oko 70 vatrogasaca bori da požar stavi pod kontrolu. Lokalni zvaničnik Šarl Giusti rekao je na televiziji BFM da nema opasnosti za ljude koji žive u blizini.


Litijumske baterije vitalne su u električnim uređajima od telefona do električnih automobila, ali sadrže zapaljive materijale koji ih, u kombinaciji s energijom koju čuvaju, mogu učiniti osetljivim na zapaljenje kada su izložene toplini. Izgaranje litijumskih baterija je potencijalna opasnost zbog ispuštanja toksičnih stvari.

Izdata bezbednosna napomena upozorava da bi, u slučaju većeg požara, proizvodi u fabrici verovatno emitirovali kadmijum. Kadmijum je vrlo otrovan i opasan za okolinu, ali navodi se da otrovne pare ne bi trebale predstavljati neposrednu zdravstvenu opasnost za stanovnike.




U januaru prošle godine izbio je veliki požar u magacinu u Normandiji u kojem su se skladištile automobilske komponente i hiljade litijumskih baterija, a požar je stavljen pod kontrolu bez ikakvih žrtava. Vatrogasci su rekli da nije bilo naznaka opasnog zagađenja vazduha.


Glas javnosti/ N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR