Glas Javnosti
posta

POVREĐENO 17 PALESTINACA! Vernici samo uz oružanu pratnju do svetinja u Jerusalimu (FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Izraelska policija danas je ušla u kompleks džamije Al Aksa u Starom gradu, u Jerusalimu, kako bi obezbedila put jevrejskim posetiocima do svetinja, što je izazvalo sukobe u kojima je ranjeno 17 Palestinaca, naveli su palestinski medicinski radnici.

Policija je saopštila da je ušla u kompleks kako bi olakšala rutinsku posetu Jevrejima, preneo je AP. Navela je i da su Palestinci gomilali kamenje i postavili barijere u očekivanju nasilja.

Omer Barlev, izraelski ministar zadužen za policiju, rekao je da je važno obezbeditii slobodu veroispovesti, ali da neće praviti kompromise kada dođe do nasilja i terora.

israelpalestinians25187-22107307325187_bFoNET 

Palestinci su saopštili da je došlo do kratkih sukoba sa izraelskom policijom ispred kompleksa džamije, dok izraelska policija navodi da su Palestinci gađali autobuse ispred Starog grada.

Medicinski radnici su kazali da je pet osoba koje su se nalazile u autobusima zbrinuto sa lakšim povredama. Medicinska služba Palestinskog Crvenog polumeseca saopštila je da je ranjeno 17 Palestinaca, od kojih je petoro hospitalizovano. Izraelska policija navela je da je devet osoba uhapšeno. Prema navodima svedoka, policija se povukla.

israelpalestinians44491-22107308444491_bFoNeT 

Izraelski premijer Naftali Benet naredio je da se osigura dodatno obezbeđenje javnih autobusa koji idu do Starog grada nakon procene situacije sa najvišim odbrambenim zvaničnicima.

"Radimo na smirivanju stvari s jedne strane, i preduzimamo energične akcije protiv nasilnih pojedinaca s druge", rekao je on.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je svom palestinskom kolegi Mahmudu Abasu rekao da osuđuje izraelsku intervenciju na vernike u jerusalimskoj.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR