Glas Javnosti

POVRATAK MARIN LE PEN U VELIKOM STILU: Liderka krajnje desnice ODUVALA MAKRONA, vlast zabrinuta da će IZGUBITI izbore!

Svet
Autor: Glas javnosti

Liderka desničarske stranke "Nacionalno okupljanje" Marin Le Pen nikada nije bila bliže vlasti u Francuskoj, pokazalo je najnovije istraživanje po kome ona ne samo da bi prošla u drugi krug predsedničkih izbora, već i osvojila nikad veći broj glasova.

Marine Le Pen nikada nije bila bliža preuzimanju vlasti u Francuskoj kao sada, prenosi Politico.

Uprkos tome što je poslednjih meseci imala ograničenu vidljivost, vođa krajnje desničarske stranke "Nacionalno okupljanje" ima razloga za samopouzdanje. Prevremene ankete pokazuju da ona, ne samo da je 2022. godine došla do drugog kruga izbora protiv predsednika Emmanuela Macrona, već je osvojila veći udeo glasova nego ikada ranije.

Implikacija koja zabrinjava Makronove saveznike jeste da taktičko glasanje koje je uvek radilo na tome da Le Penovi ne odlaze na najvišu funkciju možda više neće biti dovoljno. Kako se Marin približava cilju, ostaje pitanje da li će moći da održi svoj zamah i probije barijere koje su je do sada sputavale.

Naime, najavljuje se televizijska debata u kojoj lider opozicije Marin Le Pen treba da "ukrsti oružje" sa ministrom unutrašnjih poslova Žerarom Darmanjinom. Ona veruje da će ova emisija biti pažljivo gledana, pogotovo iz razloga što je ona prethodnih meseci neuspešno pokušavala da dođe do medijskog prostora, međutim, isti je bio okupiran predstavnicima vlasti zbog aktuelne pandemije.

Ova televizijska debata se poslednji put emitovala pre četiri godine nakon što je tadašnji kandidat za predsednika, Emanuel Makron, porazio Marin Le Pen u duelu uoči izbora.

Foto: Youtube/ Printscreen

Povukla se iz frontalnog političkog takmičenja od 2017. godine, prepuštajući jednom od svojih mladih poručnika da vodi kampanju za Evropski parlament 2019. godine, kako bi bolje sačuvala svoj kapital za veliku trku. 

Poslednjih meseci Le Pen se borila da pronađe glas. Zbog njenog nestanka na medijskom nebu Francuske, neki su doveli u pitanje njen nivo energije u stranci koja se uvek uveliko oslanjala na harizmu svog lidera.

Međutim, blizak saradnik Le Penove i okružni savetnik Marseja Frank Alisio potpuno ima poverenja u nju jer, kako kaže, "njena snaga je u tome što je ona zvezda".

Politiko navodi da će kampanja za predsedničke izbore naredne godine biti otežana, ako ne i nemoguća, te da se uprkos teškoćama, sreća Le Penove okreće. Najnovija istražiovanja pokazuju da bi u drugom krugu veoma mala razlika bila između Le Penove i aktuelnog predsednika Makrona, a Politiko navodi da čak iako su ova istraživanja urađena mnogo pre izbora, Le Penova ima jako uporište.

Foto: Youtube/ Printscreen

Nacionalni skup ima „izuzetno konsolidovana biračka tela, jaka i prilično stabilna tokom vremena“, rekao je Jean-Daniel Levi, direktor odeljenja za politiku i mišljenje u kompaniji Harris Interactive.

Anketa Ipsosa prošle nedelje dala je podršku lideru krajnje desnice na nivou od 26 procenata tokom prvog kruga predsedničkih izbora 2022. godine - sa malim varijacijama u zavisnosti od sastava - i ispred Makrona u većini scenarija. Anketa kompanije Harris Interactive iz prethodne nedelje dala je slične rezultate.

To je pet procentnih poena ispred njenog rezultata u prvom krugu tokom izbora 2017. godine.

Talas terorističkih napada prošle godine i rasprava koja je usledila o francuskom modelu integracije takođe su pogodili snage Marin Le Pen, uprkos tome što ju je ambiciozni Makronov ministar unutrašnjih poslova uglavnom zaobišao i ignorisao. U prilog tome, Le Pen je najavila da će jedan od njenih glavnih prioriteta, ukoliko bude izabrana, biti pitanje migracija i najavila da će joj zadatak biti da ih stavi pod kontrolu, većom kontrolom granica i viznom politikom.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR