Glas Javnosti

Povećanje naknade za nezaposlene u Austriji

Svet
Autor: Glas javnosti

Predsednica Radničke komore (AK – Arbeiterkammer) i glavna kandidatkinja FSG (Frakcija socijaldemokratskih sindikalaca) na izborima AK u Beču, Renate Anderl, zalaže se da se naknada za nezaposlene u Austriji poveća sa postojećih 55%, na 70% neto prihoda.

“Zbog inflacije, i ove godine, postojaće problemi na tržištu rada. Vrlo je važno da posebno vodimo računa o egzistencijalnoj sigurnosti nezaposlenih: povećanje naknade za nezaposlene na 70% neto prihoda, prilagođavanje inflaciji svih naknada za nezaposlene i nova regulacija obračuna su apsolutno neophodni”, naglašava Anderl.

Prema trenutnom načinu obračuna naknade za nezaposlene, ukoliko zaposlen ostane bez posla ima pravo na nadoknadu, u periodu od šest meseci. Na primer, prosečna neto zarada za 2024. godinu u Austriji iznosi 1720 eura, 14 puta godišnje. Ukoliko zaposlen ostane bez posla, on ima pravo na nadoknadu za nezaposlene u periodu od 6 meseci u iznosu od 55% svoje zarade. Predsednica Radničke komore (AK – Arbeiterkammer) i glavna kandidatkinja FSG (Frakcija socijaldemokratskih sindikalaca) za izobore za AK u Beču, Renate Anderl zalaže se da se taj iznos poveća na 70% neto zarade.

“Ova tema je od posebnog značaja za sve zaposlene i radnike. Pozivam sve zaposlene i radnike da glasaju za FSG na izborima za Radničku komoru u Beču i daju nam svoj glas i podršku, kako bismo se i dalje snažno zalagali za još bolje uslove i prava svakog radnika”, kaže Anderl.


Pitanje povećanja naknade za nezaposlene je važno i za zaposlene i radnike srpskog porekla koji su zastupljeni u svim granama privrede u Austriji. Pravo glasa na izborima za Radničku komoru u Beču imaju svi, bez obzira na državljanstvo. Najveći broj zaposlenih i radnika srpskog porekla rade u glavnom gradu Austrije, a izbori za Radničku komoru Beča održavaju se od 10. do 23. aprila ove godine.

Frakcija socijlademokratskih sinidkalaca (FSG) tradicionalno decenijama neguje dobre odnose sa srpskom zajednicom u Austriji, što dokazuje i činjenica da se najveći broj ljudi srpskog porekla nalazi na izbornim listama ove Frakcije u čitovoj Austriji, kao i to da su predesednica Radničke komore Austrije i Beča ili njihovi predstavnici česti gosti na manifestacijama koje organizuje srpska zajednica u Austriji.Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR