Glas Javnosti

POTRESNO SVEDOČENJE UKRAJINSKOG VOJNIKA U SOLEDARU: Rečeno nam je da ćemo biti povučeni, a sada smo jednostavno NAPUŠTENI

Svet
Autor: Glas javnosti

Ukrajinski vojnik u istočnom gradu Soledaru, u kom se vodi najžešća bitka, opisao je tešku situaciju za CNN u četvrtak uveče, rekavši „samo smo napušteni“.

CNN nije otkrio identitet vojnika iz bezbednosnih razloga.

"Pokušali smo da se povučemo, ali su već tamo. Ako danas ne bude naređenja da se povučemo, najverovatnije nećemo imati vremena da odemo. Rečeno nam je da ćemo biti povučeni. A sada smo jednostavno napušteni", rekao je ovaj ukrajinski vojnik za CNN.

Rekao je da su vojnici ostali bez hrane, da im je ponestalo vode, a neki su i ranjeni, rekao je vojnik dok je opisivao strašne scene u Soledaru. Naveo je da još imaju nešto municije.



Vojnik je naveo da je poslednja evakuacija bila pre tri dana i da je potom naređenje glasilo da treba izdržati do kraja.

"Poslednja evakuacija bila je pre tri dana. Naređenje je bilo da se izdrži do samog kraja. Sudeći po zvucima bitke, naše komšije [druge jedinice] su se ili povukle ili im je naređeno da se povuku, a nama je rečeno da izdržimo", rekao je vojnik i dodao:

"Izdržaćemo koliko god možemo. Ali svako se može umoriti i na kraju doći do granice. Nemoguće je tako dugo izdržati samo uz visoki moral", rekao je ukrajinski vojnik.

Podsetimo, ruska plaćenička grupa Vagner saopštila je da je preuzela kontrolu nad Soledarom, gradom rudnika soli u blizini grada Bahmuta, gde su borbe takođe bile žestoke dok Rusija pokušava da zauzme ceo Donbas u istočnoj Ukrajini.

"Vagnerove jedinice preuzele su kontrolu nad celom teritorijom Soledara", rekao je Prigožin.

On je dodao da se vode borbe u centru grada, zbog čega je neizvesno kolike su razmere kontrole ruske grupe nad Soledarom.

Agencija Frans pres navela je da izjave vođe Vagnera nije bilo moguće potvrditi iz drugih izvora.

Ukrajinska vojska je demantovala te navode.

S druge strane, ukrajinska 46. aeromobilna brigada izjavila je u četvrtak da „vodi kontranapade“ na grad.

"Posle nekoliko dana povlačenja napravili smo mali napredak“, navela je jedinica na Telegramu.

"Železnička stanica je naša. Rudnik je naš. Čekamo podršku. Soledar je Ukrajina”.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR