Glas Javnosti

POTRESNA ISPOVEST OČAJNE MAJKE: Lekari su mi rekli da moja deca neće dočekati 10. rođendan! (FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

U potresnoj ispovesti majka je ispričala kako se njen život okrenuo naopako nakon što su lekari otkrili da njeno dvoje dece verovatno neće živeti više od deset godina.

Kortni Veber, iz Stafordšira u Engleskoj, bila je slomljena kada su njenim sinovima Osksru i Teu dijagnostikovali Pelizeus-Mersbaherovu bolest, retko stanje mozga koje ograničava život.

Majka ovo dvoje dece je rekla da je znala da nešto nije u redu kada je primetila da njen sin Oskar se trese i prevrće oči odmah po rođenju. Oskaru, koji sada ima tri godine, testiranjem je otkriveno da boluje od Pelizeus-Mersbaherove bolesti.



Dvadesetčetverogodišnja Kortni Veber je bila trudna sa drugim detetom u vreme kada je Oskaru otkrivena bolest, a onda su stigle još gore vesti - njen nerođeni sin Teo ima istu bolest!

Ali ona i suprug Stjuart (31) odlučili su da ne prekinu trudnoću i umesto toga da pokušaju da svojoj deci daju najbolji mogući život.

Pelizeus-Mersbaherova bolest pogađa jedno od 900.000 dece u Velikoj Britaniji i bolest se progresivno pogoršava s vremenom. Majka dece je napustila posao kako bi se brinula o svojim sinovima za koje su lekari prognozirali da neće doživeti 10. rođendan.



Oskar koristi ram za hodanje, ima invalidska kolica i ide na fizioterapiju i hidroterapiiju kako bi donekle mogao da održi svoje pokrete. Njegovo stanje će se s vremenom pogoršavati, kao i Teovo, kako im mišići postanu čvršći.

- Oskar ima najveći osmeh na svetu kojim je u stanju da osvetli sobu - ispričala je njihova majka.

Pelizaeus-Merzbaherova bolest (PMD) je redak neurodegenerativni poremećaj i jedna je od grupa genetičkih poremećaja koji se nazivaju leukodistrofije koji utiču na belu masu mozga i leđne moždine. Simptomi počinju u prvoj godini života s smanjenim mišićnim tonovima, stridorom, lošom koordinacijom, nenamernim pokretima očiju i usporenim razvojem motorike. Tokom  vremena mogu razviti  poteškoće s ravnotežom, nekontrolisanim pokretima i dok deca mogu da nauče da hodaju uz pomoć štapova ili šetalice, ta se sposobnost obično gubi od kasnog detinjstva / adolescencije. Većina dece razvije govor ali imaju mentalna ograničenja.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR