Glas Javnosti

POTREBNO POJAČANJE: Rusija regrutuje još 150.000 vojnika

Svet
Autor: Glas javnosti

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je uredbu o rutinskoj prolećnoj regrutaciji, pozivajući 150.000 građana na služenje vojnog roka, pokazuje dokument objavljen na internet stranici Kremlja.

Svi muškarci starosti od 18 do 30 godina u Rusiji obavezni su da odsluže jednogodišnji vojni rok ili ekvivalentnu obuku tokom visokog obrazovanja. U julu je donji dom ruskog parlamenta izglasao podizanje maksimalne starosti za mobilizaciju s 27 godina na 30. Novi zakon stupio je na snagu 1. januara 2024.


Obvezno služenje vojnog roka već je dugo osetljivo pitanje u Rusiji, gde se mnogi muškarci trude da izbegnu uručenje poziva za regrutaciju, što se dešava dva puta godišnje.


Vojni obveznici ne mogu zakonski biti raspoređeni da se bore izvan Rusije i bili su izuzeti iz ograničene mobilizacije 2022. Tada je za borbe u Ukrajini mobilizovano 300. 000 muškaraca s prethodnom vojnom obukom, iako se dešavalo da su na ratište slati i neki vojnici na odsluženju vojnog roka.


Putin je u septembru prošle godine postpisao naređenje o pozivanju 130. 000 ljudi za jesenju regrutaciju, a prošlog proleća Rusija je planirala da regrutuje 147. 000 ljudi.


Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR