Glas Javnosti

Potpisali zakon kojim se transrodne osobe proglašavaju "mentalno obolelim"

Svet
Autor: Glas javnosti

SZO je prestala da smatra transseksualnost bolešću 2019. godine.

Predsednica Perua Dina Boluarte potpisala je dekret kojim se "transseksualizam, transvestizam, poremećaj rodnog identiteta u detinjstvu, drugi poremećaji rodnog identiteta i fetišistički transvestizam" smatraju mentalnim bolestima.

Vlasti Perua tvrde da će dekret takođe učiniti psihološki tretman besplatnim za ove kategorije građana, a takođe uveravaju da "kategorički afirmišu poštovanje dostojanstva pojedinca i njegovog slobodnog delovanja u okviru ljudskih prava, pružajući im medicinske usluge za njihova stanja", prenosi Dejli mejl. 

Aktivisti za ljudska prava veruju da bi klasifikovanje trans i interseksualnih osoba kao mentalno bolesnih moglo da otvori vrata konverzionoj terapiji, koja je trenutno zabranjena u Peruu. 


Konverziona terapija je proces promene seksualne orijentacije homoseksualaca, lezbejki ili biseksualnih osoba u heteroseksualne, a transrodnih i rodno varijantnih osoba u cisrodne osobe.

Persi Maita-Tristan, medicinski istraživač na Južnom naučnom univerzitetu u Limi, rekao je da dekret pokazuje nedostatak svesti vlasti o složenim LGBT pitanjima.

"Ne možete ignorisati kontekst da se ovo dešava u superkonzervativnom društvu u kojem LGBT zajednica nema prava i gde njihovo etiketiranje kao mentalno bolesnih otvara vrata konverzionoj terapiji", rekao je on novinarima.

Dekret koji je potpisala predsednica Perua dolazi uoči 34. godišnjice od kada je Svetska zdravstvena organizacija izbacila homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti, što je izazvalo negodovanje među grupama za ljudska prava. 

SZO je prestala da smatra transseksualnost bolešću tek 2019. godine.

Glas javnosti U01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR