Glas Javnosti

POTPISALI! Sastanak Putina i Si Đinpinga: Nova era u međunarodnim odnosima

Svet
Autor: Glas javnosti

Predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping, potpisali su u Pekingu Zajedničku izjavu o međunarodnim odnosima koji su na pragu nove epohe i globalnom održivom razvoju.

U dokumentu se, između ostalog, ističe da su dve zemlje su protiv daljeg širenja NATO i pozivaju Alijansu da prekine sa pristupom iz vremena Hladnog rata.

Istovremeno, dve zemlje pozivaju SAD da odustane od raspoređivanja raketa srednjeg i malog dometa u Evropi i insistiraju na tome da Amerika smanji zalihe svog hemijskog naoružanja.

Izražava se i zabrinutost zbog toga što Amerika nastavlja da realizuje plan razvoja globalne protivraketne odbrane i da u različitim delovima sveta razmešta njene delove.

Navodi da su Rusija i Kina ozbiljno zabrinute stvaranjem saveza SAD. Velike Britanije i Australije – AUKUS.

Ističe se i da nuklearne sile treba da odustanu od mentaliteta Hladnog rata i da smanje ulogu te vrste naoružanja u politici.

Moskva i Peking su protiv pokušaja da isprovocira raskol i konfrontacije u svetu, ističe se u dokumentu, piše Sputnjik.

"Narodi Rusije i Kine uvereni su u ispravnost izabranog puta i sa poštovanjem se odnose prema demokratskom uređenju i tradicijama drugih država", poručuju Peking i Moskva.

Rusija i Kina protive se zloupotrebi demokratskih vrednosti i mešanju u unutrašnje stvari drugih država pod izgovorom zaštite demokratije, kao i protiv politike sile i jednostranih sankcija.

Rusija smatra Tajvan neodvojivim delom Kine i protiv je nezavisnosti ostrva u ma kom obliku, stoji u dokumentu koji je objavljen na sajtu Kremlja.

Takođe se navodi da su dve zemlje protiv politizacije problema porekla virusa korona i dodaje da je to pitanje za nauku. One pozivaju SAD da daju informacije o vojno-biološkoj delatnosti i da postupaju otvoreno i transparentno.
Dve zemlje nameravaju da rade na jačanju uloge ASEAN kao ključnog elementa regionalne arhitekture.

BONUS VIDEO: Psihoterapeut i specijalista za prevare otkriva da neverstvo uništava




SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR