Glas Javnosti

POSLEDNJI VOJNICI NAPUSTILI AZOVSTALJ: Ovako je izgledala njihova PREDAJA (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Rusko ministarstvo odbrane je objavilo da je nakon predaje poslednjih ukrajinskih vojnika "u potpunosti oslobodila" čeličanu Azovstal u Mariupolju. Objavljen je i video na kojem je prikazana predaja poslednjih ukrajinskih boraca iz Azovstala.

Na snimku se vidi kako ruski vojnici pregledaju ukrajinske borce. Neki od boraca su pokazala svoje tetovaže pred kamerama na zahtev ruskih trupa.

Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenko rekao je da se 2.439 ukrajinskih pripadnika odbrane predalo u čeličani Azovstal od 16. maja, a poslednjih 500 u petak.

Ukrajina se nada da će vojnike iz Azovstala moći da zameni za ruske zarobljenike iako je nekoliko visokih ruskih političara zahtevalo da im se sudi, a jedan je čak pozvao na pogubljenje.
U video izjavi, komandant bataljona Azov Denis Prokopenko rekao je da su civili i teško ranjeni ukrajinski vojnici evakuisani iz fabrike. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će se prema ukrajinskim borcima postupati u skladu sa međunarodnim normama za ratne zarobljenike.
O predaji boraca iz Azovstala oglasio se ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski. On je istakao da je borcima koji su bili u opkoljenom Azovstalu rečeno je da izađu i spasu živote.

"Momci su u petak primili jasan signal od vojnih komandanata da mogu da izađu i spasu živote", rekao je Zelenski na ukrajinskoj televizijii, prenosi BBC.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR