Glas Javnosti

POSLEDNJI POKUŠAJ DA UDOBROVOLJE ERDOGANA: Delegacije Finske i Švedske danas idu na razgovore u Tursku

Svet
Autor: Glas javnosti

Zvaničnici Turske danas će se u Ankari sastati s delegacijama Švedske i Finske s kojima bi trebao razgovarati o ulasku ovih zemalja u NATO i zahtevima koje je Turska postavila pred njih.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Turske, delegaciju ove države predvodiće portparol predsednika Ibrahim Kalin kao i zamenik ministra spoljnih poslova Sedat Onal, dok će s druge strane švedsku i finsku delegaciju predstavljati državni sekretari Oskar Stenstrom i Juka Salovara.

- Sastanak bi se trebalo da se održi u  predsedničkoj palati u 13 sati po lokalnom vremenu - ističu iz Ministarstva spoljnih poslova.

Švedska i Finska su prošle nedelje i zvanično predale zahtev kojim započinju proceduru ulaska u NATO. Međutim, nakon toga se oglasio i predsednik Turske Redžep Erdogan koji je rekao kako Turska ne može da prihvati njihovu kandidaturu sve dok ove države podržavaju delovanje organizacija koje su povezane s kurdskim PKK pokretom.

- Ukoliko Švedska i Finska jasno ne pokažu da će biti solidarne s Turskom po pitanju osnovnih stvari, posebno u borbi protiv terorizma, nećemo pozitivno pristupiti članstvu ovih zemalja u NATO-u - rekao je Erdogan tokom razgovora sa Stoltenbergom.

Osim što od Švedske i Finske zahtevaju da osude delovanje organizacija povezanih s PKK pokretom turski zvaničnici su uputili i niz drugih zahteva koji se tiču ukidanja restrikcija na izvoz oružja u Tursku.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR