Glas Javnosti
posta

POSLEDICE KORONE: Gubitak grčkog turizma procenjen na 10 milijardi evra

Svet
Autor: Glas javnosti

Firma Ernst end Jang (EY) procenjuje da će gubitak grčkog turističkog sektora u 2020. zbog pandemije iznositi oko 10 milijardi evra

Istovremeno, očekuje se da će grčki hotelijeri pretrpeti štetu od 4,46 milijardi evra – 3,26 milijardi za sezonske i oko 1,2 milijarde kod hotela koji rade cele godine.

Na osnovu podataka Svetskog saveta za putovanje i turizam (WTTC), analitičari EY zaključili su da će posledice pandemije koronavirusa biti pet puta gore od nego 2008. godine na vrhuncu krize.

Prema njihovoj studiji, vrednost turističkih dobara i usluga pašće sa 22 milijarde evra u 2019. na 14 milijardi po osnovnom scenariju, odnosno 12 milijardi po najgerem, ili 16 milijardi po najboljem scenariju.

U izveštaju se dodaje da prema se sva tri scenarija najveći pad očekuje u drugom kvartalu godine kao i da će iznositi od 41 do 53 procenta.

Prema analitičarima EY, eventualno produženje turističke sezone neće nadoknaditi gubitke ali dobro regulisanje epidemiološke situacije u Grčkoj u prethodnom periodu moglo bi da joj pruži izvesnu prednost na turističkom tržištu ubuduće.

(Izvor: B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR