Glas Javnosti

Posledice dugotrajnih suša: Nivo vode u Panamskom kanalu na rekordno niskom nivou!

Svet
Autor: Glas javnosti

Nivo vode u Panamskom kanalu se nije dovoljno normalizovao jer se približava kraj kišne sezone, a ograničenja dnevnog tranzita i gaza plovila ostaće na snazi do kraja godine i tokom 2024. saopštile su vlasti u utorak.

Ograničenja, koja su uvedena ranije ove godine da bi se sačuvala voda usred dugotrajne suše, izazvala su zaostatak brodova koji su čekali da prođu ključni globalni plovni put, koji pokriva oko 5% svetske trgovine, što je doprinelo skupljim troškovima transporta uoči predstojeće božićne sezone.


Usko grlo na kanalu koji povezuje Pacifik i Atlantski okean smanjilo se za oko 20% od prošle nedelje, ali vreme čekanja na tranzit plovnim putem udvostručilo se prošlog meseca u odnosu na jul u nekim kategorijama plovila, dok su se mnogi vlasnici brodova odlučili za alternativne rute kako bi izbegli skupu isporuku kašnjenja.


Vlast koja upravlja kanalom je u saopštenju dodala da je ovonedeljni brodski saobraćaj "normalan" nivo za ovu sezonu.
Napominje da je mesec dana pre kraja 2022. godine, ukupan broj prelazaka brodova preko kanala već iznosio skoro 800 više od onoga što je predviđao budžet uprave za kanal.


foto:pixabay

Dodatni prelazi brodova, koji doprinose ukupno više od 13.000 tranzita do sada tokom fiskalne godine.

Ali nedovoljno padavina i dalje negativno utiče na jezero Gatun, koje hrani kanal, snižavajući nivo vode na 24,2 metra (79,7 stopa), u odnosu na 26,6 metara (87,41 stopa) u septembru u poslednjih nekoliko godina. Svako plovilo koje prolazi kroz 80 km prekookeanske vode koristi oko 51 milion galona (193 miliona litara) vode iz jezera.


Na kraju kišne sezone u novembru, nivo vode u jezeru obično dostiže nekih 27 metara (89 stopa), a zatim pada na nešto ispod 26 metara (85 stopa) nakon što se sušna sezona završi u aprilu, prema vlastima za kanale.


Stručnjaci su upozorili na poremećaje u pomorskoj trgovini uoči onoga što se očekuje kao još sušniji period sledeće godine. Oni tvrde da bi potencijalni rani početak sušne sezone u Panami i temperature veće od proseka mogle povećati isparavanje i dovesti do skoro rekordno niskog nivoa vode do aprila.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR