Glas Javnosti

I 'SNEŽANA I SEDAM PATULJAKA' NA STUBU SRAMA POLITIČKE KOREKTNOSTI: Princ je poljubio bez pristanka (FOTO+VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Nedugo pošto je Pepe le Tvor optužen je za navalentnost jer je spopadao je mačku u koju je zaljubljen, "kultura otkazivanja" (cancel culture) stigla novu-staru žrtvu -kultni crtani film "Snežana i sedam patuljaka".

Naime, vožnja u Diznilendu "Začarane želje Snežane" našla se u središtu polemike zbog toga što uključuje i scenu "poljupca istinske ljubavi". Ona je učinila Snežanu novom metom kulture otkazivanja jer se sada ponovo preispituje čitava radnja crtanog filma. Pojedinima smeta pošto ju je princ poljubio bez njenog pristanka.

- To je učenje dece da je ljubljenje, kada nije utvrđeno da li su obe strane voljne da se uključe, potpuno u redu? - navodi se na portalu San Francisko Gate.

Ovo je na društvenim mrežama ponovo se pokrenulo diskusiju o Diznijevom klasiku "Snežana i sedam patuljaka". Tim povodom oglasili su se i iz Diznilenda.

- Želimo da naši gosti vide sopstveno poreklo i tradiciju koje se ogledaju u pričama, iskustvima i proizvodima sa kojima se susreću u interakciji sa Diznijem i zato smo ovo postavili kao deo vožnje - kažu iz Diznija kao odgovor na komentare ljudi.

Podsetimo, Diznilend je obećao da će izmeniti još dve svoje vožnje. Prva je "Splash Mountain" jer ga povezuju sa filmom "Pesma juga" iz 1947, koji mnogi smatraju rasističkim. U budućnosti će ova vožnja biti bazirana na crtaću "Princeza i žaba" koji ima za glavnu junakinju tamnoputu princezu. Drugi je "Jungle ride" iz koga će biti uklonjeni "rasno neosetiljivi" likovi.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Elizabeth Martinez (@missliz_martinez)

I dok Pepe le Tvor više nije podoban da bude u igri za nastavak filma “Space Jam”, kompanija „Dizni" je spremila upozoravajuće napomene koje plasira gledaocima nekih poznatih crtaća. Rečenice: „Ovaj program sadrži negativne opise i ljudi i kultura", ali i: „Ovi stereotipi su bili pogrešni tada, a i sada su", biće ubuduće ispisane prilikom prikazivanja crtaća Dambo, Knjiga o džungli, Petar Pan, ali i Maza i Lunja.

Sve ovo dovoljno da se čovek zapita šta je gore: to da nismo uočavali rasizam, seksizam i diskriminaciju ili to da smo na njima odgajani.

(Glas javnosti)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR