Glas Javnosti

Posle najave iz Bele kuće: Američke trupe iz Nemačke u Poljsku

Svet
Autor: Glas Javnosti

U Berlinu odnose sa Vašingtonom ocenjuju kao "komplikovane" posle najave iz Bele kuće. Od septembra odlazak 9.500, od ukupno 34.500 vojnika SAD

PRETNjE bivšeg američkog ambasadora u Nemačkoj, sada specijalnog izaslanika predsednika SAD za Kosovo i Metohiju, Ričarda Grenela, da će Vašington smanjiti broj vojnika u Nemačkoj ako Berlin ne poveća izdvajanja za odbranu, postaju stvarnost.
 

Glavnokomandujući SAD Donald Tramp je, prema pisanju američkog konzervativnog poslovnog dnevnika "Volstrit džornal", naredio Pentagonu da do septembra povuče 9.500 američkih vojnika iz Nemačke, gde SAD imaju trenutno 34.500 trupa. To je smanjenje za čak 27,5 odsto.

Šef nemačke diplomatije Hajko Mas prokomentarisao da su odnosi dveju zemalja "komplikovani", dok su predstavnici vladajućeg konzervativnog bloka nemačke kancelarke Angele Merkel kritikovali odluku o smanjenju američkih vojnika na 25.000.

Posebno što je za ekonomiju značajno i to što oko 17.000 civila u Nemačkoj radi u najvećoj američkoj bolnici izvan SAD, u Landštulu, i aero-bazi u Ramštajnu.
Neimenovani zvaničnik Pentagona kaže da odluka nama veze s trenutnim zahlađenjem odnosa između Merkelove i Trampa zbog odbijanja kancelarke da dođe na G7 samit u Vašington, već da povlačenje trupa od prošle jeseni priprema general Mark Mili, po naređenju Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost Roberta Obrajana. Drugi zvaničnik dodaje da povlačenje vojnika ima veze s povećanim troškovima u NATO, što smanjuje potrebu za većom prisutnošću američkih vojnika u Nemačkoj.

Istovremeno, "Volstrit džornal" navodi da bi vojnici iz Nemačke bili premešteni u Poljsku, gde trenutno ima 4.500 američkih trupa, kao i u druge savezničke zemlje, dok se deo vraća kući. Pritom, veze dve članice EU i NATO, Poljske i Nemačke, poljuljane su zahtevom Varšave za ratnom odštetom dok su stavovi Varšave i Vašingtona podudarni u kritici rusko-nemačkog gasovoda "Severni tok 2".

Tramp, istovremeno, ne "ganja" Poljake vladavinom prava, što čini Brisel, a garantuje im bezbednost. Otkako je izbio konflikt u Ukrajini, Poljska investira milijarde evra u modernizaciju armije, pa Tramp hvali Poljsku kao jednu od retkih članica NATO koja izdvaja dva odsto BDP za odbranu. Povrh toga, Trampu je milo što je Varšava kupovinom raketnog sistema zemlja-vazduh "Patriot" za 4,75 milijardi dolara sklopila najveći vojni posao u istoriji zemlje, a poručila je i 20 mobilnih sistema za lansiranje raketa tipa "himars" za 365 miliona evra i naručila borbene avione F35.
- Poljska je ispunila obaveze da za odbranu izdvaja dva odsto bruto društvenog proizvoda. Nemačka to ne čini. Stoga ćemo pozdraviti prelazak američkih trupa iz Nemačke u Poljsku - pisala je odavno američka ambasadorka u Varšavi Džordžet Mosbaher.

PORUKA MOSKVI I BRISELU

Kritičari odluku o mogućem preseljenju trupa u Poljsku vide kao povredu osnovnog sporazuma na relaciji NATO-Rusija iz 1997, kojim se zabranjuje trajno stacioniranje trupa u blizini ruske granice. A Pjotr Buras, šef varšavskog odeljenja Evropskog saveta za spoljne odnose kaže za nemački "Dojče vele" da Bela kuća pridaje posebnu pažnju zemljama koje su u klinču sa Briselom, sledeći strategiju podele EU.

izvor: novosti.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR