Glas Javnosti

Posle mnogo radova i milijardi dolara, prvi put imaju brzu železnicu

Svet
Autor: Glas javnosti

Vozi ide i do 350 kilometara na čas.

U Indoneziji je ove sedmice posle brojnih komplikacija ponovo otvorena prva brza železnica u jugoistočnoj Aziji. Projekat vredan više milijardi dolara indonezijski predsednik Joko Vidodo opisao je kao simbol modernizacije. 


S vozom, koji može postići brzinu i do 350 kilometara na sat, od glavnog grada Džakarte do Bandunga sada je moguće stići za 45 minuta.

Prethodno je putnicima trebalo tri sata za putovanje vozom od 140 kilometara, javila je francuska novinska agencija AFP.

– Brzi voz između Jakarte i Bandunga odražava naš delotvoran, prijateljski nastrojen i integrisan sistem masovnog prevoza. To je simbol naše modernizacije javnog prevoza, rekao je Vidodo na otvaranju brze pruge. Dodao je da je voz, koji može prevesti 600 ljudi, prvi brzi voz u jugoistočnoj Aziji.



Projekt, koji finansira Kina u sklopu inicijative „Jedan pojas, jedan put“, prvobitno je trebalo da bude završen do 2019. godine i koštao je manje od pet milijardi dolara. Međutim, građevinski izazovi i pandemija covida-19 uzrokovali su kašnjenja u radovima i značajna povećanja troškova.

U Indoneziji već planiraju da prošire brzu železnicu. Prema AFP-u, ministar prometa Budi Karia Sumadi potvrdio je da će se takođe izgraditi linija brzih vozova od Bandunga do Surabaje, drugog najvećeg grada u zemlji.

Glas javnosti B010S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR