Glas Javnosti

Portugal gradi najveću solarnu elektranu

Svet
Autor: Glas javnosti

Elektrana će proizvoditi čistu, jeftinu energiju iz lokalnih izvora koja će zadovoljiti godišnje energetske potrebe oko 430.000 domaćinstava.

Kompanije Iberdrola i Prosolia Enerdži, koje se bave proizvodnjom solarnih panela, dobile su saglasnost portugalske agencije za životnu sredinu (APA) za izgradnju "najvećeg fotovoltaičnog sistema u Evropi i petog najvećeg u svetu", navodi se u saopštenju firme Iberdrola.

Solarna elektrana će biti izgrađena u opštini Santjago de Kasem u portugalskoj oblasti Setubal, prenosi briselski portal Euraktiv.


U saopštenju se navodi da će farma imati kapacitet 1.200 megavata i zaposliti 2.500 ljudi, pre svega lokalnih radnika, a očekuje se da će početi sa radom 2025. godine.

Elektrana je dobila ime "Fernando Pesoa," po čuvenom portugalskom pesniku i piscu.

Očekuje se da će elektrana proizvoditi čistu, jeftinu energiju iz lokalnih izvora koja će zadovoljiti godišnje energetske potrebe oko 430.000 domaćinstava"


Deo ovog projekta je i Program socioekonomskih akcija, koji podrazumeva podršku za sektor turizma i snabdevanje lokalnih zajednica solarnom energijom, dodaje se u saopštenju.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR