Glas Javnosti

POROŠENKU NISU DOZVOLILI DA NAPUSTI UKRAJINU: Bivši predsednik sinoć zadržan, ovo je razlog

Svet
Autor: Glas javnosti

Nekadašnjem predsedniku Ukrajine Petru Porošenku kasno sinoć je onemogućeno da napusti zemlju i uđe u Poljsku, piše Ukrajinska pravda.

Kako javlja ovaj list, Porošenko je granicu pokušao da pređe na prijelazu Rava-Ruska, dok u njegovoj stranci "Evropska solidarnost" tvrde da su ga vlasti stavile na "crnu listu" i da su mu zabranili izlazak iz Ukrajine.

Potpredsednica ukrajinskog parlamenta Irina Geraščenko, ujedno i zastupnica Porošenkove stranke, saopštila je da je bivši ukrajinski predsednik nameravao da ode na godišnju sednicu parlamentarne skupštine NATO, koja se održava 29. i 30. maja u Litvaniji, kao deo delegacije Vrhovne Rade.

Ona je navela i da je 31. maja i 1. juna trebalo da učestvuje na sastanku Evropske narodne stranke, ali je sve dovedeno u pitanje nakon što je u 23.45 zaustavljen na kontrolonom punktu, gde mu je uručena naredba kojom mu je zabranjeno putovanje van zemlje.

U stranci "Evropska solidarnost" insistiraju da je Porošenku putni nalog lično potpisao predsednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk, a Irina Geraščenko u činjenici da je bivšem predsedniku onemogućen izlazak iz zemlje vidi dokaz postojanja "crnih listi" s obzirom da je ostatku delegacije dozvoljen odlazak na parlamentarnu skupštinu NATO.


Ipak, Ukrajinska Pravda navodi da bi iza svega mogla stajati istraga zbog moguće veleizdaje kojom je Porošenko obuhvaćen, a zbog koje mu je još u januaru, nakon povratka iz kratkog egzila u Turskoj, bila određena mera zabrane napuštanja Kijevske oblasti.

Porošenko se od početka ruske operacije u nekoliko navrata pojavljivao u medijima naoružan kalašnjikovom kao jedan od ukrajinskih boraca u Kijevu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR