Glas Javnosti

PONOVO TRKE S BIKOVIMA: Pandemija napravila dvogodišnju pauzu u Pamploni

Svet
Autor: Glas javnosti

Hiljade okupljenih u beloj odeći i s crvenim maramama ispunili su u sredu ulice španske Pamplone kad je praskom vatrometne rakete počeo prvi festival trčanja s bikovima San Fermin od izbijanja pandemije kovida-19.

Lagana kiša nije pokvarila raspoloženje gomile ljudi okupljene na Trgu gradske većnice u gradu na severu Španije čija je odeća već bila natopljena crnim vinom i sangrijom koji slobodno teku tokom osmodnevnog festivala koga je proslavio roman Ernesta Hemingveja „Sunce se ponovo rađa“.

Festival se nije održao 2020. i 2021. godine zbog ograničenja u pandemiji koronavirusa. Grupe za prava životinja žele da se taj događaj zauvek zabrani, piše N1.


- Bila sam u San Ferminu već puno puta, ali ovo je puno drugačije, ljudima je nedostajalo slavlje, srećni su što su sa svojim porodicama, srećni su što su bez maski, samo žele da se osećaju živima i uživati ​​u suncu - rekla je 45-godišnja Mišel Rene iz San Franciska.

- Energija je fantastična. Ovo je najbolja zabava, najbolja stvar koju sam video u životu - dodao je Pablo Kortes, turista s Havaja koji je, kao i Rene, s balkona gledao ceremoniju otvaranja poznatu kao „Ćupinazo“.






Mnogi prisutni plešu i piju celu noć.

Trke, tokom kojih šest namenski uzgojenih borbenih bikova i trkači jure kroz uske ulice stare četvrti Pamplone na trasi dugoj 800 metara, počinju u četvrtak i trajaće nedelju dana, uključujući vikend kad su obično najopasnije zbog većih gužvi.




Ukupno ima osam trka, a obično svaka traje tri do pet minuta. Bikovi uveče završavaju u areni, pa ih ubiju.

Desetine aktivista za prava životinja u kostimima dinosaurusa protestovali su u utorak u Pamploni, uzvikujući: „Borbe s bikovima su praistorijske“.

Festival je opasan i za ljude. Najmanje 16 trkača smrtno je stradalo tokom godina, a poslednja žrtva bio je muškarac kojega je izbo bik 2009. godine.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR