Glas Javnosti

POMAK U RAVNOPRAVNOSTI: Iranke prvi put na fudbalskoj utakmici od Islamske revolucije (FOTO, VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Irankama je prvi put od Islamske revolucije 1979. godine dozvoljeno prisustvo na utakmicama domaće fudalske lige, javlja Radio Slobodna Evropa (RSE).

Navijačice su se pojavile 25. avgusta na utakmici iranskog fudbalskog kluba Esteghlal na stadionu Azadi u Teheranu. One su odale počast Sahar Hodajari, navijačici koja se zapalila u znak protesta protiv zabrane ženama da gledaju utakmice, preneo je RSE.

„Plava devojka, plava devojka“, skandiralo je desetine žena koje su prisustvovale utakmici na stadionu Azadi u Teheranu 25. augusta, misleći na Sahar.


Nazvana „Plava devojka“ zbog boja svog omiljenog tima, Esteghlal, 29-godišnjakinja se zapalila u septembru 2019. ispred zgrade suda gde je pozvana nakon što je uhapšena zbog pokušaja da uđe na stadion Azadi obučena kao muškarac. Njena smrt izazvala je bes, pojačavajući pritisak na vlasti da dopuste ženama ulazak na fudbalske stadione. Od tada, ženama je dozvoljeno da prisustvuju na nekoliko utakmica.

Nije jasno koliko je žena prisustvovalo utakmici 25. augusta između Esteghlala i Mese Kermana na stadionu kapaciteta 100.000 ljudi. Državni mediji izvještavaju da su vlasti dodelile 500 mesta za žene.

Na fotografijama koje je objavila Nova iranska agencija vide se gledateljice kako drže natpis: „Žene zaslužuju više od ovoga“.

Navijačice su također izrazile podršku iranskom fudbaleru Voriju Gafuriju, koji je bio kritičan prema politici države i naglašavao teškoće koje trpe obični Iranci.

„Vorija, Vorija“, čulo se kako skandiraju gledateljki u amaterskim video snimcima objavljenim na internetu. Klub Esteghlal je pozdravio prisustvo žena na stadionu na svom Tviter nalogu.





„Srećni smo što ste danas prisutni na stadionu Azadi“, napisali su iz Estheghlala u tvitu uz fotografiju navijačica koje drže zastavu tima.

Estghlalov glavni trener i igrači su navodno pozdravili i aplaudirali ženama na stadionu, navodi RSE.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR