Glas Javnosti

Poljska i Ukrajina posvećene jačanju odnosa

Svet
Autor: Glas javnosti

Poljski predsednik Donald Tusk je u ponedeljak posetio Ukrajinu u svojstvu premijera, ističući poruku prijateljstva i nameru da reši teški politički spor koji je doveo do tenzija u kritičnom ratnom savezu između dve zemlje.

Ova poseta se dogodila u vreme protesta poljskih kamiondžija, čije su blokade na granici oštetile ukrajinsku ekonomiju.


Na zajedničkom brifingu za medije, Tusk je preneo poruku podrške Poljske Ukrajini u ratu, obećavajući da će Poljska učiniti sve kako bi povećala šanse Ukrajine za pobedu. Odnosi između dve zemlje su se pogoršali zbog blokada na granici, ali je Tusk istakao zajedničko razumevanje postignuto tokom posete.

Važan deo razgovora bila je i tema zajedničke proizvodnje oružja, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavio je nameru za "novim oblikom saradnje koji ima za cilj kupovinu oružja većeg obima za potrebe Ukrajine", iako detalji nisu bili izneti.


Obojica lidera pozdravila su planove za zajedničku proizvodnju oružja, dok je Zelenski naglasio podršku Varšave na pitanju blokada i zahvalio na rešavanju te situacije.

Putovanje Donalda Tuska u Ukrajinu poklopilo se sa Danom jedinstva Ukrajine, koji se obeležava ujedinjenjem 1919. godine zapadne i istočne Ukrajine. U okviru obeležavanja ovog dana, Zelenski je najavio planove da ponudi dvojno ukrajinsko državljanstvo etničkim Ukrajincima i njihovim potomcima iz celog sveta, izuzev iz Rusije.


Nova poljska vlada takođe istražuje načine kako da pruži dodatnu podršku Ukrajini putem proizvodnje municije i vojne opreme, čime se dodatno jača saradnja u oblasti odbrane između dve zemlje.

Ova poseta označava važan korak ka stabilizaciji odnosa između Poljske i Ukrajine u vreme kada se ruska invazija bliži trećoj godini, a politički i vojni savez postaje od ključne važnosti za obe zemlje.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR